How to: bank bekleden voor dummies

Voor iedereen die niet handig is met een naaimachine én toch de bekleding van de caravan wil aanpakken, zijn er een paar oplossingen:

1. Je vraagt je moeder om je te ‘helpen’

2. Je besteedt het uit aan een naai-atelier of zoekt iemand op marktplaats

3. Je doet het alsnog zelf, maar dan anders

We gaan ervan uit dat je voor stap 1 en 2 geen hulp nodig hebt, dus we focussen ons op mogelijkheid 3! Volg onderstaande stappen en je kunt alle kussens van je bank bekleden zonder naald, draad en naaimachine! Enige dat je je wel moet realiseren is dat je de bekleding niet kunt wassen. Dit is alleen mogelijk als je hoezen maakt en daar heb je echt een naaimachine voor nodig…

De voorbereidingen:

  • Meet de formaten van de bank die je wilt bekleden: alle zittingen en rugleuningen los!
  • Laat (waterproof) multiplex op de gewenste maten zagen bij de bouwmarkt. Zorg ervoor dat het multiplex aan alle kanten 1-2 cm kleiner is.
  • Bestel schuimrubber op exact het juiste formaat en laat dit voor je op maat snijden. Het schuimrubber is dus iets groter dan het multiplex! Hou er tevens rekening mee of je alleen gaat zitten op de kussens of dat je er ook op moet slapen. Hiervoor zijn namelijk verschillende kwaliteiten schuimrubber. Bestel tevens wat extra tussenvulling. Hiermee maak je de bank net wat zachter om op te zitten.
  • Zoek een stevige stof uit voor de bekleding: bijvoorbeeld stevige gordijnstof. Overleg desnoods met de stoffenwinkel over de mogelijkheden. Vooral geen jersey nemen en bij kleine kinderen: geen lichte kleuren. Het is te overwegen om vantevoren de stof te wassen met een water- en vuilafstotend middeltje. Deze kun je halen bij de drogist.
  • Zorg voor een hout-nietmachine en heel heel veel extra nietjes

Het echte werk:

Leg het schuimrubber en de tussenvulling op de multiplex plaat. Zorg ervoor dat de tussenvulling in elk geval ruim over de randen heen gaat.

Leg de stof aan de goede kant op de grond. Plaats vervolgens bovenstaande plaatje op zijn kop (dus met de tussenvulling op de grond) op de stof. Trek de stof goed strak en niet deze vast.

Let op: bedenk goed hoe je de zijkanten wilt afwerken. Je kunt het kussen als een cadeautje inpakken, maar dan zie je een enveloppe vouw aan de zijkanten. Je kunt het kussen ook ‘blind’ inpakken. Zorg er dan voor dat je de stof zo vouwt, dat deze als een vierkant tegen de zijkant aan zet.

Tip: om rafelen te voorkomen, vouw je de stof even om. Plaats om de 3-4 cm een nietje

Voorbeeld van hoe je het kussen als een ‘cadeautje’ kunt afwerken.

Succes!

Bron