Project Dethleffs #1: even voorstellen!

Van harte welkom bij deze nieuwe blogserie: Project Dethleffs. In deze reeks met blogposts en vlogs neem ik jullie mee in het pimpproces van mijn eigen caravan en laat ik jullie stap voor stap zien hoe ik te werk ga. Dus niet meteen het ‘shiny’ eindresultaat, maar vooral alle hoogtepunten, dieptepunten en (on)aangename verrassingen die het opknappen van een caravan met zicht meebrengt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Eerst even voorstellen. De caravan, bedoel ik dan. Dat is een Dethleffs New Line uit 1991 die we in 2014 gekocht en gepimpt hebben. We hadden de caravan gekocht nadat we geïnspireerd waren door alle leukigheid op Caravanity, dus het beige, donkerbruinen en grijze interieur maakte sowieso al geen kans. We schilderden alles wit, stoffeerden de kussens opnieuw en legden een nette FlexxFloors. Doel was vooral om rust te creëren (schijnbaar had ik daar destijds als 23-jarige student behoefte aan, haha), dus op een paar blauwe en roze accenten na bleef de caravan vooral wit. Femke heeft er trouwens ooit een blog over geschreven, dat kun je hier terugvinden.

Terug van weg geweest

Van de caravan werd meteen dankbaar gebruik gemaakt. Hij ging twee keer mee naar Kroatië, de Belgische Ardennen, Luxemburg en een weekje Duinrell. Na een jaartje of vijf stond er echter opeens een nieuw projectje op de planning: ik werd zwanger van ons eerste kindje. We verruilden kamperen voor wat luxere vakanties in hotels en appartementjes en besloten de caravan weg te doen (ik geef nog steeds de hormonen de schuld).

Mijn schoonmoeder nam hem over en zette hem hier vlakbij de Maas als een soort vakantiehuisje. Dat beviel haar zo goed dat ze voor een comfortabeler, spiksplinternieuw exemplaar is gaan kijken – de caravan kwam een halfjaar geleden dus weer vrij. Inmiddels zijn wij een gezinnetje van vier (Gwen van 3 en Charlie van 1) en ben ik Judith in de tussentijd gaan versterken als redacteur bij Caravanity. De kampeerkriebels waren dus zeker weer aanwezig. We hoefden er daarom niet lang over na te denken: de Dethleffs kwam weer terug ‘naar huis’.

Wat gaan we allemaal aanpakken?

In de komende blogs zal ik zeker nog wat meer vertellen over de caravan en wat we van plan zijn en ook wat meer foto’s delen. In deze aflevering wil ik even in grote lijnen laten zien wat we zoal willen aanpakken.

Lang verhaal kort: alles.

Grapje natuurlijk, maar we hebben wel een hoop op de planning staan. Mijn schoonmoeder heeft goed voor de caravan gezorgd, maar je ziet dat er bepaalde onderdelen verouderd zijn en vervangen moeten worden. Daarnaast is het alweer bijna 10 jaar geleden dat we de caravan gepimpt hebben en past de stijl niet meer helemaal bij wat we mooi vinden. Er mag sowieso wel wat meer kleur bij!

Tijd- en budgettechnisch is het niet haalbaar om al onze wensen voor de zomervakantie te realiseren. In juli gaan we naar Spanje, dan moeten in ieder geval de belangrijkste dingen afgerond zijn zodat we er in ieder geval comfortabel in kunnen slapen. Daarnaast kunnen we voor die tijd alvast wat ‘quick wins’ uitvoeren, zoals een beetje schilderwerk en het vervangen van deurknopjes. Dus hebben we voor nu een verdeling gemaakt: dingen die op korte termijn moeten en kunnen (voor de vakantie), klussen die later nog kunnen en wilde plannen die de puntjes op de i zetten wanneer we klaar zijn met al het andere.

Dit is het overzicht dat we, al borrelend in de caravan natuurlijk, voor onszelf gemaakt hebben:

Voor de vakantie 🏖️

Kussens vervangen/opnieuw (laten) stofferen

Kleuraccenten aanbrengen in het schilderwerk

Deurknopjes vervangen

Panelen opnieuw stofferen (achter bed en treinzit)

Vliegengordijn (eventueel zelf maken)

Inventaris vervangen waar nodig

Na de vakantie 🍁

Gescheurde ramen vervangen

Tafelblad vervangen

Keukenkastjes en keukenblad vervangen

Paneel tussen bed en keuken plaatsen

Badkamer pimpen

Nieuwe rolgordijnen en horren plaatsen

Lampen en spots vervangen

Ooit 🌈

Buitenkant schilderen of wrappen

Keukenblok opknappen (nieuwe deurtjes en gas vervangen door inductie)

Lattenbodem plaatsen en nieuwe opbergruimte bouwen onder het bed

Last but not least onze ultieme droom: een airco plaatsen en dan met het hele gezin kamperen in Griekenland!

Genoeg te doen

Je leest het inderdaad goed: we hebben gescheurde ramen. Het raam aan de voorkant (boven de dissel) en eentje aan de zijkant. Eigenlijk zouden die als allereerste moeten, maar het kost het ons waarschijnlijk over de €1000,- om ze te laten vervangen. Eerst willen we kijken of er verder geen andere gebreken zijn voordat we veel geld investeren. Mijn schoonvader heeft ze voor zolang gekit zodat het niet gaan lekken, dus in Spanje gewoon de gordijntjes dicht en er niet naar kijken ;).

Een ander verhaal is de badkamer. Kenmerkend aan Dethleffs caravans is de vaste Porta Potti (heel blij mee met twee kleine kinderen) en de wasbak die je steeds omhoog moet klappen. Mijn schoonmoeder vond dat niet super praktisch dus sloopte deze eruit. Daarnaast vond ze een spiegel op 1,5m² dus haalde ze ook de spiegeldeurtjes weg, en bracht ze nog een kleurtje aan. De Beyerland van Carina mijn grote inspiratie (check Blije Beyerland) qua toilet, maar om dat voor elkaar te krijgen is er nog heel veel werk aan de winkel. Daarnaast wees volger Mathilde me er (uit ervaring) op dat het materiaal aan de wand moeilijk te behangen is. Misschien een goed idee om dit klusje voor het Caravanity Klusweekend te bewaren, dan heb ik klusguru’s Judith en Radboud tenminste achter de hand.

Op dit moment staat de caravan bij de garage voor een technische check. Zoals ik hierboven al zei zou het zonde zijn om te investeren in een caravan die eigenlijk in slechte staat is. Voor ons gevoel is alles in orde, maar het kan geen kwaad om alles even te laten controleren. Als het goed is staat ‘ie volgende week weer netjes op de oprit en kunnen we met de eerste klussen beginnen.

Voor nu lekker browsen op Pinterest, een mooi moodboard en alvast de eerste spulletjes shoppen – daar vertel ik in blog #2 wat meer over. Zijn er dingen waar je graag iets meer over wilt weten of die je wilt zien? Laat dan een reactie achter onder deze post.

Tot de volgende keer! 🧡