DIY: camper of caravanvloer leggen

We hebben ondertussen een flink aantal DIY tips op onze website staan, en daar wordt door onze lieve volgers ook flink gebruik van gemaakt. De tip die toch wel met stip op één staat: hoe leg ik een nieuwe caravanvloer?

Dat snappen we heel goed, want de vloer in een oude caravan of camper is meestal ontzettend lelijk (en versleten). In deze blogpost legt Judith uit hoe je heel eenvoudig een mooie nieuwe vloer kunt leggen door middel van de ingenieuze A4 techniek van Esther Zumpolle. Inmiddels door veel Caravanity-volgers met resultaat gebruikt om een strak vloertje in de caravan te leggen. Maar… hoe gaat het in zijn werk?

WAT HEB JE NODIG?

Leg voordat je begint de volgende spullen alvast klaar:

  • Dikke tape (beter dan dunne tape) Gebruik nooit schilderstape.
  • Pak A4 papier
  • Schaar
  • Stanleymes
  • Plankje/lat van ongeveer 50 cm waar je langs kunt snijden

AAN DE SLAG MET DE CARAVANVLOER

Veeg en zuig de vloer helemaal schoon. Krab restjes verf van de vloer met een verfkrabber. Er mogen geen oneffenheden meer te voelen zijn.

Je begint met het leggen van A4 papier, precies langs de meubels. Verbind de A4 papiertjes met tape. Wees niet zuinig! Hoe beter je ze vast plakt, hoe beter het blijft zitten als je straks de mal uit de caravan moet halen.

Het is aan te raden om zover mogelijk van de deur vandaan te beginnen. Dan loop je er minder overheen en blijft alles netjes liggen.

Maak af en toe een ‘brug’ zodat de mal straks zijn vorm behoudt als je hem uit de caravan haalt.
Verwerk ieder klein hoekje of uitstulping nauwkeurig in de mal. Niet denken, dat snijd ik later wel bij – hoe preciezer je nu werkt en straks snijdt, hoe beter je vloer in één keer past. Dat scheelt een hoop irritatie!

Ben je de hele caravan rond geweest? Haal dan heel voorzichtig de mal uit de caravan. Leg deze dan op het zeil, de vinylvloer of de vloerbedekking die je gaat gebruiken. Zorg voor een grote en vlakke oppervlakte waar je netjes kunt werken.

Leg de mal vast met behulp van zware voorwerpen, zoals een gereedschapskist. Of plak het op enkele plekken even vast aan de vloer.

Met het stanleymes en je lat ga je heel precies en heel voorzichtig exact langs de rand van je A4 papier. Eenmaal in de caravan kun je niet meer goed snijden, dus ook hier: ben zo precies mogelijk. Hoe meer geduld je hebt en hoe preciezer je werkt hoe strakker je vloer wordt.

Tot slot leg je je nieuwe caravanvloer. Misschien moet je nog hier en daar een klein stukje bijsnijden. Laat de vloer even een paar dagen liggen. Door warmte of kou kan de vloer een klein beetje uitzetten of krimpen. Na een paar dagen kun je de vloer op enkele plekken vastzetten met dubbelzijdig vinyltape. Je hoeft niet de hele vloer vast te lijmen. Is er ergens toch een kier ontstaan? Dan kun je ervoor kiezen het af te werken met een plintje of het af te kitten.

En wauw: jouw caravanvloer ziet er helemaal als nieuw uit! Nu rest je alleen nog het zoeken van een kek vloertje… wist je dat we in de Caravanity webshop ook een aantal toffe vloeren verkopen? Neem snel een kijkje!