DIY: sierbies vervangen

Een van mijn ‘afwijkingen’ is dat ik bij het kopen van een oldtimer caravan of camper altijd check of de sierbiezen er nog goed opzitten. Niet alleen omdat het er zoveel mooier uitziet met zo’n witte, zwarte of grijze bies, maar juist omdat wanneer de sierbies (op sommige plekken) ontbreekt het ook voor lekkage ellende kan zorgen. Al een caravan gekocht zónder deugdelijke sierbies? Hier lees je hoe je de sierbies eenvoudig kunt vervangen.

De meeste oldtimer caravans en de opbouw van oldtimer campers zijn gebouwd vanuit zes delen: een bodem, vier wanden en een dak. Het plaatwerk van de buitenkant wordt onder andere bevestigd door middel van een metalen strip, die vervolgens mee wordt gebogen met de vorm van de caravan. Hier komt nog een goede kitlaag en een dik zwart rubber bij, zodat vervolgens alles kan worden vastgeschroefd. Deze schroefjes kunnen in de loop van de jaren gaan verroesten. En als deze compleet zijn doorgeroest en de kitlaag is uitgedroogd of vergaan, dan zou dit een punt kunnen worden van inwatering.

En dat willen we natuurlijk niet! Dus check die sierbiezen van je reispaleis maar eens goed – . vaak zijn ze gekrompen door het weer, of laten ze op sommige plekken los. Mocht dat het geval zijn, geen paniek. Met deze tips is het vervangen van je sierbies een fluitje van een cent (in plaats van dat je uren bezig bent met een stomp mesje alle sierbiezen erin te drukken).

WAT HEB JE NODIG?

  • Een lege en schone spuitmond (die je normaal gebruikt voor kitlijm)
  • Dunne, kleine, platte schroevendraaier
  • Een stanleymesje
  • Nieuwe sierbies (wordt ook wel inlegbies genoemd)

Tip: als het koud is wanneer je deze klus gaat uitvoeren, leg de sierbies dan even bij een verwarming om soepel te worden.

SIERBIES VERVANGEN

Stap 1: verwijder de oude sierbies. Met een platte schroevendraaier kun je heel eenvoudig een stukje los wrikken, daarna gewoon met de hand eruit trekken.

Stap 2: snijd het spuitmondje net zo breed af als de gleuf waar de schroefjes in zitten.
Met het platte schroevendraaiertje duw je de sierbies door het spuitmondje en je zorgt dat er zo’n 5 centimeter uit het mondje steekt. Zet het spuitmondje op de gleuf bij het beginpunt van de strip. Laat zo’n 3 cm uitsteken, en begeleid het eerste deel even door de pees tegen te houden met je andere hand.

Stap 3: trek in een langzaam tempo, even zoekend naar hoeveel graden je het spuitmondje op de gleuf moet zetten, de sierbies eenvoudig in de gleuf. Ga nooit te snel, want dan is er een grote kans dat je alsnog met de hand een deel in de gleuf moet drukken. Gaat het moeizaam en moet je nog veel met de hand doen om de sierbies er goed in te krijgen, dan kan het zijn dat je je spuitmondje te breed hebt afgesneden.

Stap 4: laat aan het einde ook zo’n 3 centimeter sierbies over en snijd af.
Laat dit altijd een weekje zo zitten, voordat je ‘m echt helemaal op maat afsnijdt. Het krimpt altijd nog een stukje in.

Dit is een hele dankbare klus om je caravan of camper nét die ene finishing touch te geven. En wetende dat je hiermee ook mogelijke lekkages kunt voorkomen geeft natuurlijk een extra fijn gevoel!