Mieps Huis

Marthe heeft maandenlang haar caravan onder handen genomen en verbouwde het tot haar lang gedroomde theehuisje, waar ze braderieën met thee en koekjes opvrolijkt. Daarnaast kun je Mieps Huis, want zo noemt ze haar caravan liefkozend, ook huren om zelf mee op pad te gaan. Marthe vertelt:

Hoe het begon…
Zolang ik me kan herinneren droom ik van een eigen theehuis met woonwinkeltje. Maar ja, na mijn studie Communicatie in Groningen lag het starten van een theehuis niet voor de hand. Puur omdat het geen zekerheid biedt en het toch best eng is om zoiets op te richten. Zelfs meerdere cursussen bij de KvK hielpen niet om de beslissing te nemen. Dus ik ben op zoek gegaan naar een baan. Ik werk nu anderhalve jaar als communicatieadviseur bij Isala, het ziekenhuis in Zwolle. Voor mij echt een droombaan! Maar wat te doen naast je baan?

Op vakantie in Cyprus las ik een artikel in de Flow. Een mevrouw uit Groningen had een oude caravan omgetoverd tot roze huisje voor de Borstkanker Stichting. Dat vond ik een heel leuk initiatief! Maar er was een probleem: ik ben anti-caravan opgevoed en ik wist niets van caravans. Na wat speurwerk op internet stuitte ik op een oldtimer stichting in Duitsland. Daar stond een heel klein lief caravannetje. Dat het een originele KIP caravan uit 1963 was…geen idee! Na wat onhandige onderhandelingspogingen van mij mocht het Hoentje mee naar Nederland.

Vrienden van ons beschikken over een boerderij waar het Hoentje kon staan. Tja, en daar stond het Hoentje. Er was van alles kapot zoals het kraantje, de vloer, het dak, de zijplaten…noem maar op! Maar daar was ik op voorbereid. Bovendien vond ik de inrichting niet handig. Prima dat je in een caravan logeert maar dan wel graag in een ruim bed met genoeg zitjes. Dat betekende flinke aanpassingen: het grote kasje versmallen zodat het ene bankje langer gemaakt kan worden en de lange bank omtoveren tot 2 zitjes met tafeltje. Ik kan best klussen maar hele nieuwe bouwconstructies maken was toch best een uitdaging. Het scheelt dat alles van hout is. Maar als allereerste heb ik een roze overall gekocht. Klussen in Mieps Style!

In totaal heb ik er 7 maanden over gedaan. Het heeft met name zo lang geduurd omdat ik alles naast mijn fulltime baan moest doen. Dus elk weekend en elk vrij uurtje doordeweeks heb ik in roze overall gewerkt aan Mieps Huis.

Tip: voor alles heb ik constructielijm gebruikt. Zo maak je zo min mogelijk gaten in het al bestaande of nieuwe houtwerk. Dit scheelt je later weer met afwerken voordat je gaat schilderen. Om het mezelf gemakkelijk te maken heb ik daarna met een spijkerschietpistool kleine spijkertjes geschoten in de constructies voor extra stevigheid.

Tip: het houtwerk binnen is (deels) geschilderd. Ik heb niet alles geschilderd om toch het ‘oude’ gevoel te behouden. Alles is eerst goed geschuurd, daarna heb ik eerst alles 2 keer gegrond met witte grondverf. Denk er aan dat je grondverf dezelfde basis heeft als de afwerkverf. Ik heb binnenverf op waterbasis gebruikt en afwisselend hoogglans en zijdeglans.

Het Hoentje komt uit de jaren 60 dus dat heb ik zoveel mogelijk doorgevoerd. Zoals roze gordijntjes, pastelverf, Tupperware uit die tijd verzameld op marktplaats en oude strandstoeltjes.

Tip: hou je aan originele spullen. Zo heb ik nergens een kruiskop gebruikt maar alleen schroeven van messing met bolle kop. Dit was een heel karwei. Ik heb wel 1000 schroeven door mn handen gehad.

Tip buitenkant: aan de buitenkant zijn ontzettend veel metalen strips bevestigd die de houten afdekplaten afsluiten en bij elkaar houden. Ik heb alles er af gehaald en de oude kitresten verwijderd en nieuwe schroeven gezocht. De oude schroeven die nog goed waren heb ik uiteraard hergebruikt. Onder de platen kwamen heel wat rotte plekken tevoorschijn. Alles eerst heel goed schuren, daarna de gaten vullen met houtrotvuller. Dat kun je gemakkelijk daarna weer vlakschuren. Na het schuren van de hele caravan en vullen van gaten konden de strips er weer op met nieuwe kit. Gebruik flexibele, witte kit die overschilderbaar is. Tip tussendoor: vergeet de strips niet te nummeren anders weet je later niet meer welke strip waar moet. Na het bevestigen van de strips alles nog eens afkitten met siliconenkit, overschilderbaar, waterdicht. Hierdoor is Mieps Huis nu 100% waterdicht.

De buitenkant heb ik niet gegrond omdat ik de oude verflaag niet heb verwijderd. Ik heb alles geverfd met buitenlak, hoogglans op terpetinebasis. Verder geen poespas. Gewoon rollen met een lakroller. In totaal 3 keer alles gelakt. Viel me heel erg mee!

Tip: wel alles eerst goed ontvetten voordat je begint.

Tip: stoffering. Gordijnen heb ik zelf gemaakt. Dat is niet lastig. Maar de kussens heb ik bij een botenstofferingsbedrijf laten maken. De kussens krijgen toch heel wat te verduren. De vloer bestaat uit zelfklevende vinyltegels van Funky Friday. Makkelijk, stevig en leuk! Tip: de tegels kun je het beste op maat knippen met een schaar.

Het was een hele uitdading om het Hoentje licht te houden. Daarom heb ik alleen de dunste houtplaten gebruikt, MDF voor de raamomlijsting en zoveel mogelijk hout herbruikt. Voorbeeld: het kastje is gehalveerd. Het hout dat daarvan af kwam zit nu in de bankjes.

Mieps Huis is nu af. Haha eindelijk! Gelukkig is alles heel mooi geworden. Ben dan ook zo trots als een kip. Ik ga Mieps Huis verhuren. Ze is zo ingericht dat gasten alleen hun kleren hoeven mee te nemen. Alles zit er in. Inclusief ouderwetse spelletjes en doktersromans. Ik hecht persoonlijk veel aan dierenwelzijn dus ik wil met Mieps Huis ook nog iets goeds doen. Ik heb gekozen voor het steunen van de Stop de Plofkip van Wakker Dier Nederland. Want welk doel past er beter bij een Kip Hoentje caravan dan de Stop de Plofkip? P.S. Om het woord caravan te omzeilen, noem ik Mieps Huis een kampeerwagen. Zo noemde Kip Nederland ze vroeger!!

In juni ga ik met mijn beste vriendinnetje de Champagne Route door Frankrijk rijden met Mieps! Haha, dat wordt natuurlijk heel leuk. 2 weken lang rondreizen door La France. Stokbroodjes, wijntjes en BBQ…

En dan is het nu hoog tijd voor de foto’s!

 

retro caravan1  retro caravan 2  Retro caravan 5

De ‘living’

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA  retro caravan 3  Vintage caravan 7  Vintage caravan 8

Vintage caravan 11

De keuken…

SAMSUNG DIGITAL CAMERA   Vintage caravan 9  Vintage caravan 6

Het twee-zittertje

SAMSUNG DIGITAL CAMERA  Vintage caravan 10 Vintage caravan 12

En nog een detail van de plakvloer.

Vintage caravan 13

retro caravan 4

Raak je niet uitgekeken? Op de website van Mieps Huis, vind je nog veel meer foto’s!