Mijn Eribaatje: van slopen tot moodboard

Deze week is het ‘Mijn Eribaatje’-week. Dit is de eerste blogpost. 

Het gezegde is natuurlijk ‘It takes a village to raise a child’. Maar in mijn geval, en ik weet dat ik Godzijdank niet de enige ben, gold dit ook voor mijn Eribaatje. It takes a village to do a caravan!

Na het schieten van de laatste caravans voor het Caravanity boek, moest en zou ik ook een retro exemplaar hebben. Nog geen week later haalde ik dit Eribaatje uit mijn bouwjaar (’77) op in het Oosten van het land. Trots reed ik naar huis met het caravannetje, maar thuis aangekomen, sloeg de trots om in buikpijn. ‘Wat haal je je nu weer op de hals’, ‘waar begin je aan’, ‘als het maar goed komt’. Ik heb er ook nachten van wakker gelegen. ‘Doe effe normaal’, zul je denken. Dat zei ik ook tegen mezelf, maar toch waren mijn zorgen er. Want des te verder ik de caravan ontmantelde, des te meer gebreken er zichtbaar werden. Electra, hefdak, gas, het complete interieur… dat was wat ik alleen kon zien. Wat was er onzichtbaar loos?

Eriba_buiten 1  Eriba _voor1

Het Eribaatje van buiten. En het doorkijkje van de kleine treinzit naar de ‘badkast’ en het bed.

eriba voor 3 badkamertje

De kleine treinzit en de ‘badkast’. Het leek de vorige eigenaar ook een leuk idee om een lichtgat te maken in het dak, zodat je in elk geval daglicht hebt in de riante badkast. Of plaskast. Of… whatever.

eriba voor 4   eriba voor

Het keukenblok is door de vorige eigenaar ook opnieuw opgebouwd. En wel van vier soorten hout en volgens de trends ‘schots en scheef’ en ‘kieren zijn hot’

Eerst maar eens alles eruit halen. Hoewel de kids zich afvragen waarom ik in hemelsnaam zo’n lelijke, kleine caravan heb gekocht, als we een hele mooie grote hebben, vinden ze het maar wat interessant.  Zoonlief (8) heeft dan ook alles met beleid losgeschroefd en samen met mij naar de stort gebracht. Dochterlief (6) ontpopte zich tot een fantastische poetsvrouw! Was ook hard nodig, want die geur!!!!

foto

Next step. Hans Peeters van Lucky Day Caravans inspecteerde de caravan snel en kon mij gelukkig laten weten dat hij in goede staat was, maar dat er wel veel moest gebeuren. Hij vernieuwde onder andere de gasleidingen en vernieuwde het tentdoek van het hefdakje. Zijn ‘zegen’ gaf de burger weer moed, zullen we maar zeggen. Want vanaf dat moment pakte ik de ‘verbouwing’ structureel aan.

Jan Creemers, de oom van Thomas, liet zijn licht schijnen op het elektra. Ik haalde zo’n 20 meter overtollig dubbeldik snoer uit de caravan en hij bouwde de boel om zodat het aan de eisen van nu voldoet. Stoppenkastje, transformator, nieuwe contactdoosjes, nieuwe verlichting. En ik kan je vertellen: het werkt :-)!

Daarna begon ik met het schilderwerk. Het keukenkastje (dat van verschillende soorten hout opnieuw was opgebouwd door de vorige eigenaar), zag er niet uit. Maar met een lik verf, werd het weer een geheel. Ik dichtte de naden met kit, verving een lelijk handgreepje door een prachtig leren exemplaar en schilderde de rest van het slecht onderhouden houtwerk ook wit. De bovenkastjes, van echt houtfineer – en geen plakfineer-, heb ik overgeslagen. Ik vond ze veel te mooi. Mijn moeder Anneke heeft ze nog een lik was gegeven en nu blinken ze weer als vanouds. De muren die gemaakt zijn van zacht vinyl, sloeg ik trouwens ook over. Ik ben veel te bang dat de verf op de flexibele ondergrond op den duur gaat scheuren.

binnenkijken eriba triton

Gestript en het schilderwerk

foto 1 foto 2

Hoe blij kun je zijn met een nieuw handgreepje? Heel blij!

Next step: het moodboard. Dit is typisch zo’n ‘ding’ dat bij mij enorm veel tijd kost. An sich was het dus goed dat er zo veel werkzaamheden waren, voor ik kon beginnen met inrichten. Ik leerde het Eribaatje goed kennen en langzamerhand kwamen een paar steekwoorden naar boven borrelen: zonnig, geometrisch en zand & strand. Ik hou van licht, van kleur, geometrische patronen en uiteraard van het strandleven. Een mooi stofje voor de gordijnen had ik al snel gevonden, de vloer volgde ook rap en zo bouwde ik rustig door aan mijn moodboard.

Moodboard caravan

 

De volgende post gaat over de opbouw van mijn Eribaatje. Stay tuned!

Sponsors:

123 Maatkussens – de zeer comfortabele zitkussens en matras op maat

Lucky Day Caravans – het tentdoek van het hefdak

Funky Friday – de prachtige zelfklevende vloer

Histor – de verf voor de buitenkant van de caravan

Fest Amsterdam – de mooie kussens

Nu Interieurontwerp – het sjieke handgreepje in de keuken

Jan Creemers – het electra

Frits Kuijzer – de kast