Fata morgana

Er was eens… een kersverse moeder (Marisa Heutink) die zich door haar hormonen liet (ver)leiden om een caravan te kopen. Marisa had een onbedwingbare behoefte toen haar dochter was geboren haar de wereld te laten ontdekken. Een caravan leek daarvoor de ideale verblijfplaats. Comfort gecombineerd met vrijheid, wat wil je nog meer?

Nou, een beetje stijl. En laat dat nu net niet het sterkste punt zijn van de standaard caravans. In haar zoektocht naar een elegant exemplaar kwam ze op Instagram een gepimpte caravan tegen. Voordat ze het wist had ze via Marktplaats een bod gedaan op een oude Knaus uit 1986. Uitgevoerd in oubollig bruin maar nog in topconditie. Hij had altijd binnen gestaan en de keuringsrapporten waren aanwezig. Perfect voor een pimpproject.

SPROOKJESPALEIS

Toen Marisa begon aan het restylen had ze nog geen beeld van hoe hij eruit moet komen te zien. Ze wilde een sprookjespaleis voor haar kleintje; speels, knus en functioneel. Kleurrijk maar niet kinderachtig. Zonder vastomlijnd plan begon ze met het schilderen van het houtwerk en het plafond. Daarna werd stof gekocht voor de kussens, waarvan haar handige schoonmoeder prachtige kussenhoezen naaide, gecapitonneerd en al.


PERZIK & PERZISCH

Op internet vond ze de gehamerde, koperen kastknoppen. Het begon een Oosterse sfeer te krijgen, vond haar vriend. Om dit te versterken kocht ze de Oosterse hanglamp, het behang met print van Perzisch tapijt en de blauwe vinyl tegelvellen in arabesk-vorm. De binnenkant van de deur kreeg een laag paarse schoolbordverf en de vloer kreeg een stuk houtkleurig vinyl via de A4-methode.

Om het 1001-nacht -gevoel te versterken, maakte haar schoonmoeder gordijnen van een donkerblauwe stof met gouden stipje. Tenslotte verfden ze de buitenkant van de caravan in een crème- en perziktint. Marisa haar vriend pakte de technische kant aan. Hij verving de gasslang, monteerde alle geverfde deurtjes, checkte het ringverwarmingssysteem, repareerde de wasemkap en monteerde inbouwspots en dimbare ledverlichting.

Terugkijkend op de klus viel het schilderen van de binnenkant tegen. Het kostte meer lagen verf dan gehoopt, ondanks dat er professionele verf was gebruikt. Daardoor keek Marisa ook op tegen de buitenkant, maar die viel juist weer enorm mee.


REIZENDE FATA MORGANA

Na ruim een maand intensief klussen was de caravan af. En toen begon het grote avontuur: rondreizen door Europa. Hoe zou hun dochtertje het vinden? Zonder een strakke planning werd het eerste caravanavontuur gestart en met groot succes!

Inmiddels is hun dochtertje 1 jaar, zijn ze twee reizen verder en heeft de Fata Morgana caravan ze naar elke uithoek van Duitsland, Oostenrijk, Italie, Slovenie, Kroatie, Hongarije, Slowakije en Tsjechie gebracht.

De caravan wordt intensief gebruikt en dat betekent dat er veel gerepareerd moet worden. Het spindelblok van een uitdraaipoot brak af en moest worden vervangen. Het plakfolie op het aanrechtblad hield zich niet mooi en is vervangen door verf en inmiddels moet het tafeltje van de treinzit vervangen omdat de kleine er iets te enthousiast bovenop sprong.

Verder zoeken ze nog een oplossing tegen muggen (raamcassettes zijn zo groot en log) en een functionele doch mooie luifel die bij de caravan past (waarom zijn al die dingen zo oerdegelijk)? En zo blijf je bezig. Maar dat is niet erg. Soms wordt er stiekem gefantaseerd over een nieuw pimpproject. Maar dat kan nog best even wachten. Eerst nog een paar jaar genieten van deze knusse Fata Morgana.