Keetje Knaus

Raus met Keetje Knaus, zo heet de Instagram pagina van Maaike en Dave. Daarop is Keetje Knaus te bewonderen, een caravan uit 1991 die ze samen helemaal onder handen hebben genomen. Maaike vertelde ons uitgebreid hoe ze dat gedaan heeft.

Maaike en Dave wonen (nog) niet samen, maar ze willen toch iets om samen te delen. Een caravan leek ze wel wat – althans, dat leek fervent kampeerder Dave wel wat. Maaike moest er iets langer over nadenken, maar werd wel enthousiast van een project waar ze haar creativiteit in kwijt kon. In eerste instantie hadden ze een schattige Constructam of Eriba op het oog, maar uiteindelijk gingen ze wegens budget en tijd toch voor een ‘nieuwer’, degelijker model. Een Knaus!

PAKJESAVOND

Voordat ze de Knaus kochten, regelden ze eerst een plek bij de stalling. Daar mochten ze meteen al het een en ander aan de caravan doen, zoals het stripwerk. Hoewel de vorige eigenaren heel zuinig zijn geweest op de caravan, waren de gordijnen, vliegenhorren, lichtbalken en vouwdeur nodig aan vervanging toe en gingen er dus uit. Daarnaast moesten ze ook het een en ander opruimen, want de vorige eigenaren hadden hun volledige inboedel in de caravan laten liggen. In ieder laatje en kastje lag wel iets moois wat ze zelf nog konden gebruiken. Net Pakjesavond, volgens Maaike.  

NIEUW DAKRAAM

Nadat al het oude spul eruit werd gehaald, was het tijd om te verven. Het viel Maaike en Dave niet mee om alle hoekjes mee te nemen, maar toch is het ze netjes gelukt. Om ervoor te zorgen dat de tafel en het keukenblad tegen een stootje kan, hebben ze die bekleed met plakplastic. Leuk detail: de drukknopjes van de kastjes waren lastig te vervangen omdat het onderdeel is van een speciaal kliksysteem, maar uiteindelijk passen ze juist hartstikke leuk bij de styling.

Wanneer je een caravan wit schildert, dan geeft dat meestal echt een fris en ruimtelijk gevoel. Een klein nadeel is echter dat alle oude, vergeelde onderdelen zoals schakelaars, stopcontacten, kozijnen en lichtbalken door de witte verf extra goed opvallen. Daarom hebben Maaike en Dave ook een hoop ‘technische’ zaken vervangen. Behalve het dakraam, al bleek dat tijdens een eerste tripje te lekken. Een geluk bij een ongeluk, want het spiksplinternieuwe dakraam mét hor en verduistering is een onbedoelde kroon op hun harde kluswerk. 

NATUREL

Naast het puike schilderwerk kwam er uiteraard ook een nieuwe vinylvloer, gelegd met de A4-methode. De nieuwe bankhoezen hebben elastiek en extra lakenspanners (een soort bretels) om ze strak te trekken. Daarnaast heeft het stel ook gelet op het besparen van ruimte. Een klep het bed houdt alle rommel uit het zicht, deze hebben ze vastgezet met magneetjes. Superhandig!

Tja, en dan het leukste, dat bewaar je toch altijd voor het laatst. Maaike heeft een aantal stijlen naast elkaar gelegd, zoals retro of alles met één accentkleur. Uiteindelijk hebben ze voor een naturel look gekozen – dat geeft toch het meeste rust en daar is vakantie natuurlijk ook voor bedoeld. Alle spullen komen van de kringloop, Vinted of een low-budget winkel vandaan, behalve het Bo-Camp servies; dat vond Maaike zo mooi, die heeft ze zichzelf gegund. En als puntje op de i vond ze op Marktplaats een toffe retro luifel die perfect op de Knaus past qua maat en kleurstelling. 

GECHARMEERD KAMPEREN

De buitenkant staat ook nog op de planning, maar ondertussen is het ook tijd om op pad te gaan en te genieten met Keetje. Ze hebben inmiddels al proef gekampeerd in een weiland van een vriendin, aan zee en in het bos. Dat beviel al heel goed, dus staan er nu een aantal charmecampings op hun wishlist. En hey, als je samen kunt kamperen, dan moet dat eventuele samenwonen ooit ook vast goedkomen! 😉 

Iets leuks gezien in de caravan van Maaike en Dave? Dit is hun shopping list:

 • Verf: Wit Ral 9016.
 • Verf op wand achter bank en vensterbank: Linen van VT Wonen.
 • Hor (verduisterend): Obelink
 • Lichtbalken met stopcontacten: Hornbach
 • Vinyl met visgraatpatroon: Leenbakker
 • Verduisterende rolgordijnen: Jysk
 • Macrame gordijn (deur): Xenos 
 • Sleutelkastje: Sostrene Grene
 • Bank hoezen: Wish
 • Dekbedovertek: Kwantum
 • Hanglampje (mandje): IKEA
 • Haken boven keuken: IKEA (Hultarp)
 • Keukenrekje: IKEA (Nereby)
 • Bordje deur: Kidsdeco 
 • Houten kapstokjes: Kwantum 
 • Scheepslamp: Karwei
 • Placemats (oprolbaar): Jysk 
 • Servies: Bo Camp (Halo beige) 
 • Vismandje: Wibra
 • Houten wandcirkel: Wall Art (Lovely Pastels)