Easy does it: bank bekleden

Gisteren stond ik met Marion op de 2e hands caravanbeurs. We hebben veel mensen aangenaam versteld doen staan met de caravan van Marion en onze inspiratiekaarten. Ook hebben we een aantal mensen geshockeerd (hihi) met alle creativiteit, kleur en fleur in een caravan. Het was ook ontzettend leuk om een aantal van jullie IRL te ontmoeten! Ter plekke spraken we over het bekleden van banken en dat dat makkelijker is dan het lijkt. Marion bekleedde haar bank, net als Marjolein (zie hieronder), met als uitgangspunt een bedovertrek. Easy does it! Ik beloofde de post van Marjolein snel live te zetten, dus bij deze:

Marjolein stuurde haar tip om op een makkelijke manier een nieuwe hoes te maken voor in je caravan. Al eerder postten we ‘how to’ om de banken makkelijk opnieuw te bekleden, maar ook hier geldt: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dussss… hier een super alternatief van Marjolein.

Benodigdheden:

Stof (zie berekening in de beschrijving)

Naaimachine (met garen uiteraard)

Elastiek

Veiligheidspeld

Stap 1: meten = weten

Meet je caravankussen op en tel aan beide kanten er 20 cm bij op. Dit geldt voor de lengte en breedte. In het geval van Marjolein was de som als volgt:

Lengte: 70 cm, de som is: 20cm + 70cm+ 20cm = 110 cm

Breedte: 62cm, de som is dan: 20cm + 62 + 20cm = 102 cm

Stap 2: regel een kek stofje

Marjolein ging voor een super low budget oplossing: ze gebruikte een oude dekbedhoes. Natuurlijk kun je ook een leuk stofje op de markt (of bij Ikea) shoppen. Mijn advies is wel om een wat stevigere katoen te nemen, omdat dun katoen (bijvoorbeeld van een dekbedhoes) snel slijt en gaat lubberen.

Stap 3: Uitmeten en knippen

 Kussens+maken1

Je knipt een lap stof uit van 110 x 102cm. Vervolgens knip je in elke hoek een vierkant van 19 x 19cm uit (zie foto).

Stap 4: Eerste naaiwerk

Nadat je deze vier hoeken hebt uitgeknipt, naai je deze korte kanten aan elkaar. Je ziet nu al de eerste contouren van de hoes.

Kussens+maken2

Werk nu de randen van je stof af met een zigzagsteek tegen het rafelen.

Stap 5: Tunneltje maken

Maak nu een tunnel waar later het elastiek doorheen zal worden geregen. Marjolein heeft eerst een rand van 2cm gemaakt en deze daarna nog een keer 2cm omgevouwen. Het ligt natuurlijk aan de dikte van je kussen of je hiervoor genoeg stof hebt. Marjolein koos hiervoor omdat het om een zitkussen gaat en ze wat extra stevigheid wilde.

 Kussens+maken3

Laat bij het maken van de tunnel een opening open waar je later het elastiek door kunt rijgen. Dit elastiek kun je makkelijk rijgen met een veiligheidspeld.

Kussens+maken4

Stap 6: Vastmaken, omdraaien en asseyez-vous!

Nadat het elastiek er doorheen geregen was, heeft ze beide uiteinden van het elastiek aan elkaar geknoopt en klaar zijn je kussens om lekker op te zitten! De achter/onderkant ziet er nu zo uit.

Kussens+maken5

Voor & na:

inrichtingoud4     Zithoek