Volkswagen busje met caravan

Happy oldtimer-shoot voor het Caravanityboek

Gastblog door Linda van urbans and indians

De tijd dat het oneindig suf was om een caravan te hebben, ligt ver achter ons. Zo ver, dat het al een tijdje weer buitengewoon hip is om een caravan te bezitten. En nog veel hipper om hem dan te transformeren tot een fris gestyled reispaleis vol opvallende details. Dit voorjaar presenteert CARAVANITY een boek over de beste caravan makeovers van Nederland, vol inspiratie, binnenkijkers, tips, recepten en DIY’s. Vier prachtig opgeknapte old-timers werden geselecteerd voor het boek. Op Camping Bakkum werden ze gefotografeerd. Urbans and indians was er bij; verslag van een vrolijke dag.

caravan_makeover_boek_kersengebakje.jpg

Wauw, we worden meteen blij als we bij aankomst de eerste oldtimer zien staan naast een duinmeertje; een prachtig opgeknapte Citroen HY bus uit 1978. Uh, maar wacht even….. Dit is toch geen caravan? Femke: “Klopt! We hebben een paar campers toegevoegd in het boek, gewoon omdat ze te mooi waren om ze niet te laten zien.” En mooi is hij zeker, deze donkerrode camper met verhoogd dak. Buiten wappert een vlaggenlijn van de bus naar een hek en er staat een uitnodigend zitje met kleurige campingstoelen. Binnen is het een vrolijke boel met bonte bloemetjesstoffen, gehaakte spreien en een rek met zomerse ansichten. Trotse eigenaars Nikeline en Roderik vertellen; we zijn gisteren al aangekomen dus werden hier vanochtend wakker van de vogels. De aankleding, zoals de vlaggenlijn, doen we altijd, waar we ook staan. Dat maakt het voor ons helemaal af.” Terwijl fotograaf Caroline Boogaard begint met fotograferen, serveren Nikeline en Roderik camping-koffie met roze koeken.

caravan_makeover_boek_kersengebakje_koffie.jpgcaravan_makeover_boek_kersengebakje_koeken.jpg

Nikeline wijst aan wat ze zelf aan de bus gedaan hebben: hoezen voor de bedden genaaid, kleedjes gehaakt voor de buitenstoelen en we hebben een polaroidwandje gemaakt van de plekken waar we zijn geweest. Het is een vrolijke zoete zomerse wereld. Nikeline lacht: “Ja, we noemen onze bus ook wel ‘Het Kersengebakje’.

We worden regelmatig aangehouden door politieagenten,

uit pure nieuwsgierigheid

Roderik vertelt over die keer dat ze met Het Kersengebakje dwars voor Parijs reden, op weg naar Biaritz om te surfen. “Iedereen toeteren en overal opgestoken Parijse duimen. Ik dacht eerst dat er iets mis was, maar we vallen gewoon nogal op geloof ik. We worden ook regelmatig aangehouden door politieagenten, uit pure nieuwsgierigheid. Dan kijken ze even naar binnen, stellen wat vragen en dan mag je weer doorrijden.” Altijd avontuur dus, met zo’n bus; “Een keer sloeg er een steentje tegen de dynamo. Toen waren we heel erg blij dat deze bus letterlijk aangeslingerd kan worden. De hele camping stond vol rook, maar hij ging gewoon weer aan.”

En het favoriete detail? Roderik: “De slinger dus!” Nikeline: “De achterklep die open kan. Lekker op je bed liggen met een boekje en zo de natuur in kijken, dat is geweldig”. Deze zomer rijden ze met Het Kersengebakje naar Noorwegen. En tot die tijd; op vrijdagmiddag instappen, naar een meertje rijden en daar overnachten, heerlijk!

Nog voor we uitgepraat zijn, komt er een glimmend zwarte Citroen DS met een witte Biod-caravan het veld op rijden. Onze mond valt echt open; wat een betoverend mooie combinatie! De deuren zwaaien open en Herman en Inge Melchers stappen uit met hun 2 kinderen. Grijns op hun gezicht; “Is hier het fotofeestje?”

caravan_makeover_boek_ds_biod2.jpg

Dolblij waren ze toen ze de Biod uit 1960 ontdekten op Marktplaats. De caravan was nog in perfecte staat; de vorige eigenaars waren er 28 jaar lang heel zuinig op geweest. De typerende Biod-rondingen aan de buitenkant, prachtig houtwerk aan de binnenkant. “Het was een kwestie van lakken, wat nieuw textiel er in, en het was klaar. Hoewel, mijn vader heeft er best veel werk in gestoken” zegt Inge. Even later staat de Biod op z’n plek, breekt de zon  door en wordt de lucht boven het ronde witte bolletje strak blauw.

caravan_makeover_boek_ds_biod_waterhalen.jpg

De afgelopen zomers zijn Herman en Inge met hun retro-combinatie naar Frankrijk gereden. Ook hier: honderden opgestoken duimen onderweg, mensen die eindeloos naast hen blijven rijden als ze met moeite de berg op proberen te rijden en campinggasten die spontaan in juichen uitbarsten als ze arriveren op de camping. Ze beginnen er langzaam aan te wennen, dat hun bijzondere combinatie zoveel reacties oproept. Inge: “Dat hadden we echt niet verwacht. We zagen zelfs een foto van onze auto en caravan terug in de folder van de Franse camping waar we een seizoen eerder waren geweest!”. Voor het Caravanityboek  wordt de Biod aan de buitenkant extra aangekleed aan met een paar standstoelen uit de collectie van urbans and indians. Herman en Inge: “Wauw! Kunnen we die kopen?”

caravan_makeover_boek_ds_biod_stoelen_small.jpgcaravan_makeover_boek_ds_biod_kraantje.jpg

Terwijl Caroline zich met haar camera in een verre hoek van het bed kruipt, vertelt Inge over haar favoriete detail: “het kraantje dat je kunt in- en uitklappen in het keuken blokje, zo slim gemaakt!” Hun plannen: naar Zweden! Herman: “En een fietsendrager achterop de caravan! Dan nemen we gewoon 4 fietsen mee’. Dat wordt speuren naar retro fietsen op Marktplaats…

Net als iedereen elkaars reispaleis heeft bewonderd en alle leuke weetjes over de oldtimers zijn uitgewisseld, klinkt het karakteristieke geluid van een T2 achter ons. WEER zo’n prachtige combinatie: een Volkswagenbusje in mintgroen met een bijpassende caravan. Daar worden we echt blij van. Bart en Ruben vouwen zich uit de voorstoelen en vertellen over de set die eigenlijk van Bart en Charlotte is.

caravan_makeover_boek_t2_caravan.jpg

Bart: “We hadden eerst de bus en later kochten we de caravan er bij. Ik heb me er echt op gestort om het perfect te maken. Eerst ging het hele keukenblok er uit want koken in een caravan vind ik niks. In plaats daarvan bouwde ik een uitschuifbare keuken van sloophout in de bus. En hij werkt hoor!” roept Bart en hup; hij trekt de keuken uit, duikt de koeling in en binnen no time staan de heren sateetjes te grillen voor iedereen en oja, de ze hebben ook vier schalen sushi mee genomen. Wat een feest!

caravan_makeover_boek_t2_caravan_keuken2.jpg

caravan_makeover_boek_t2_caravan_wieldop.jpgsushilunch_smal.jpg

Bart: “Ik ben cateraar, cq supermarktbezitter, cq brocanteur.” O vandaar! Net zo kleurrijk als z’n glimmende retro combi dus. Fotograaf Caroline klimt op een omgekeerde bolderkar om de bus en caravan in beeld te brengen en Miss Caravanity Femke bekijkt de set van dichtbij. Aan elke detail is aandacht besteed: de wieldoppen zijn glimmend gepoetst, het zelfgemaakte bankje buiten voor de caravan heeft uitgezaagde hartjes, die weer achter de verlichting van de caravan zijn geschroefd. Bij de achterbank van de bus treffen we maar liefst 3 ingebouwde TV schermen aan, van een niet flauw formaat. Oldtimer meets high tech. Bart: “Voor m’n kinderen! Iemand nog een sateetje?”

caravan_makeover_boek_t2_caravan_fotografie.jpg

Nog nooit voelde een fotoshoot zo als vakantie!

De zonnebrand gaat inmiddels van hand tot hand en de beste route naar zee wordt besproken. Nog nooit voelde een fotoshoot zo als vakantie. We willen net in de hangmat gaan liggen als Jan en Jacomina komen aanrijden met hun leuke retro Bluebird uit 1966. Razendsnel installeren ze de caravan, luifel en stoelen. Klaar voor fotografie!

caravan_makeover_boek_bluebird_exterieur.jpgcaravan_makeover_boek_bluebird_interieur.jpg

Jacomina: “Het is een Engelse caravan die we uit een oude boerenschuur hebben gevist. Hij zou eigenlijk als festival-caravan naar De Zwarte Cross gaan en daarna linea recta naar de sloop, maar gelukkig liep het anders.” De Bluebird ging niet naar het festival en Jan en Jacomina knapten de caravan liefdevol op. Jacomina: “De vitrage ging er als eerste uit, net als de centrale tafel. Dat is echt een tip: zet er een kleiner tafeltje neer dan heb je veel meer ruimte. Die originele tafel hebben we overigens wel bij ons hoor, anders kun je ’s nachts geen bed maken, hahaha! En weet je wat zo grappig is? Er zit zelfs een ingebouwde broodrooster in het keukenblok! Ja dat heb je met een Britse caravan!” You certainly want toast in the morning! Jan en Jacomina maken er een sport van om zoveel mogelijk kampeerspullen uit de jaren zestig en zeventig bij elkaar te sprokkelen voor de decoratie; gebloemde mokken, oranje strandstoelen, een luifel in seventies-stijl en geweldig retro behang. Het plezier spat er van af. Jacomina: “Via Marktplaats en Koninginnedag vonden we veel leuke items. Maar veel komt ook van een heel oud mannetje op het Groningse platteland. Hij verkocht spullen die echt al 40 jaar in zijn kleine winkeltje stonden en hanteerde daar ook nog guldenprijzen voor, dat was echt grappig!”

caravan_makeover_boek_bluebird_fotografie.jpg

Als ik later heel, heel rijk ben, koop ik ook zo’n caravan…

Jan en Jacomina reden helemaal naar Tsjechië met de Bluebird. Ze schrokken zich een hoedje van de slechte wegen maar tot hun verbazing overleefde de caravan elke hobbel en kuil. Op de Tsjechische campings oogstte hij bewonderende blikken en een klein meisje verzuchtte: “Als ik later heel heel rijk ben, koop ik ook zo’n caravan…”. Aandoenlijk. Want de charme van deze retro-caravan heeft niets met geld te maken, maar alles met de liefde en aandacht die Jan en Jacomina er in staken om hem helemaal af te maken.

“Ik heb het hoor!” roept fotograaf Caroline. En daarmee komt er een einde aan een geweldige, gezellige, blije en inspirerende fotodag voor het boek Caravanity. De camera’s worden ingepakt, net als de decoratiespullen van urbans and indians. De meeste oldie-eigenaars blijven nog een nachtje staan op Camping Bakkum en gaan naar het strand. Wat ons het meest bijblijft van deze dag, zijn de stralende gezichten van alle trotse eigenaars. We denken dat het waar is: retro-camping makes people happy!

caravan_makeover_boek_femke2.jpg

Benieuwd naar de interieurs van deze oldies? Het Caravanityboek komt eind mei uit bij Uitgeverij Kosmos.

Accessoires en andere kampeer-items nodig voor je eigen reispaleis?

–> naar de shop van urbans and indians

Wil je ook eens slapen in een old-timer caravan? Camping Bakkum verhuurt ze.
–> meer info via Camping Bakkum