Welke verf geeft het beste resultaat?

Tijdens het pimpweekend in Epe hebben vele startende pimpers kunnen horen welke verf je het beste kunt gebruiken om je caravan of camper in zo weinig mogelijk lagen toch super strak te krijgen.
Judith van Judidith heeft na zes gepimpte caravans en campers de nodige ervaring opgedaan en wil dit graag met jou delen.

Tip 1: Bespaar niet op materialen. Goedkoop is duurkoop, zeker op de lange termijn! Ga naar een verfspeciaalzaak en vraag naar de beste multiprimer (o.a Avis, Sikkens, Sigma zijn zeer goed). Een multiprimer hecht op vrijwel alles, en is dus perfect voor de typische gladde materialen in een caravan/camper.

Goede kwaliteitsrollers en kwasten zijn net zo belangrijk.

Tip 2: Start altijd eerst met ontvetten. St. Marcs is fijner dan amoniak, ruikt lekker en werkt hetzelfde. Pas na het ontvetten met een fijne korrel of schuurpad licht opschuren en daarna nog 1 keer ontvetten.

Tip 3: Plak alles goed af. Gebruik hiervoor de gele afplaktape. Dit lekt niet door en kan ook weken blijven zitten zonder sporen achter te laten op o.a  je raamrubbers.

Tip 4: Laag 1 multiprimer erop. Laten drogen, licht opschuren en laag 2 multiprimer erop. Weer laten drogen, licht opschuren en dan je definitieve kleur(lak) erop. Wil je het helemaal ‘hufterproof’ hebben, schuur dan nog een keer op en lak nog een keer af.

Tip 5: Last van terpentinegeur? Neem een multiprimer op waterbasis, in combinatie met een verf op waterbasis. Verf op waterbasis is prima voor de binnenkant, het is wel iets minder sterk dan verf op terpentinebasis. Het voordeel is dat het niet vergeeld.

Belangrijk: verf op terpentine basis, vergeelt als er geen zonlicht bij komt. Als de caravan dus de opslag in gaat, is de kans dus groot dat je verfwerk er geler uit komt.

Houd je het mat, dan is het super makkelijk weer bij te werken als er iets beschadigd, je ziet er niks van. Werk je graag (zoals ik) met een mooie glanzende lak, dan zul je ervaren dat dit zeer makkelijk schoon te maken is.

Krijtverf? Gewone verf? Primer? Wat moet je kiezen?

Krijtverf (Anne Sloan is een heel goed merk) is ideaal voor wanden en plafonds die pvc achtig aanvoelen en als een soort kussen in te drukken zijn. (Constructam, Eriba’s, De Reu en de Roeck caravans hebben dit o.a). Krijtverf blijft flexibel en daardoor brokkelt het niet af van zo’n wand of plafond.

Kies wat voor jou het fijnste werkt en laat je goed informeren door een verfspecialist. Twijfel je over welke verf? Maak een goede close up foto en neem deze mee naar jouw verfspecialist.

Action- of merkverf? 

Ons motto: liever 6 dure blikken verf en veel plezier tijdens het verven, dan 10 goedkope blikken verf en frustratie tijdens je prachtige project.

Voorbeeldjes

Streep met de krassen: dit gebeurt er als je verf kiest dat niet ‘hecht’ aan je materiaal. Met je nagel kun je het er zo afkrassen. Er is dan niet goed ontvet en niet licht opgeschuurd.

Streep links onder: als je een goede multiprimer hebt gevonden, zie je dat ‘ie al super dekt na 1 laag.

Tweede streep van links: een goedkope primer en slechte roller