Wel of geen behang in een caravan? Er is veel verwarring of dit nu wel of niet mogelijk is. Behang staat er namelijk bekend om dat het niet tegen vocht kan en behanglijm laat snel los. Dus waarom zou je dit dan in een caravan gebruiken? Omdat het wèl kan! Judidith legt het uit.

 

Verschillende soorten behang

Er zijn verschillende soorten behang. Papierbehang is niet de meest geschikte soort voor je pimpklus. Vinyl of vliesbehang zijn steviger en verwerkt van materialen die beter tegen vocht kunnen, dus daardoor ook geschikt voor in je reispaleisje. Als je zeker wilt zijn dat je behang niet loslaat in weer en wind, kies dan voor behangrandenlijm. Dit is de meest sterke lijm voor gladde ondergronden.

Wat heb je nodig?

-Kwalitatief vlies of vinylbehang
-Behangrandenlijm (kant en klare pot of flacon)
-Behangkwast, een witte en een zwarte
-Scherp stanleymesje
-Afsnijd spatel
-Vochtige doek (water)


Heb je een kek behangetje met een patroon? Let dan goed op dat je het patroon goed volgt. Je gebruikt meer behang als je patroonbehang hebt gekozen.

Aan de slag

Meet het deel op wat je wilt behangen en reken 4 cm extra. Knip het behang recht af.

Met de witte behangkwast smeer je het behang in met de behangrandenlijm (niet de wand). Let op dat je de lijm gelijkmatig verdeeld en geen stukjes overslaat.
Plak je behangstrook op de wand en veeg met de zwarte behangkwast zachtjes over het behang om de strook vast te plakken. Met de transparante afsnijd spatel strijk je over het behang, zodat je luchtbelletjes weg kunt ‘drukken’.

Bij een raam ga je als volgt te werk;


Plak de gehele strook over zowel de wand als het raam (het raamgedeelte hoef je uiteraard niet aan te drukken). Snijd met veel geduld het raamdeel uit. Snijd het niet strak op het rubber, maar iets ruimer. Je kunt dan het raamrubber er met je vingers overheen laten vallen. Nu ziet het er extra strak uit. Vergeet het raam niet lijmvrij te maken met een natte doek.

De banen behang strak tegen elkaar aan plakken, niet over elkaar heen.

En kijk eens hoe gaaf het eindresultaat kan worden; 

En een behangetje in een andere Judidith caravan….