DIY: Je caravan behangen

Wel of niet je caravan behangen? Het lijkt een hele opgave, en sommige mensen twijfelen ook of het überhaupt wel kan. Behang staat er namelijk bekend om dat het niet tegen vocht kan en behanglijm laat snel los. Dus waarom zou je dit dan in een caravan gebruiken? Nou, omdat het namelijk heel mooi kan zijn. Én omdat het gewoon kan! Judith legt uit.

Er zijn verschillende soorten behang. Papierbehang is niet de meest geschikte soort voor je pimpklus. Vinyl- of vliesbehang zijn steviger en gemaakt van materialen die beter tegen vocht kunnen, dus daardoor ook geschikt voor in je reispaleisje. Als je zeker wilt zijn dat je behang niet loslaat in weer en wind, kies dan voor behangrandenlijm. Dat is de meest sterke lijm, en ook nog eens extra geschikt voor gladde ondergronden zoals je die in een caravan of camper nog eens tegen kan komen.

WAT HEB JE NODIG?

Leg, voordat je aan de slag gaat, het volgende alvast klaar:

  • Kwalitatief vlies of vinylbehang
  • Behangrandenlijm (kant en klare pot of flacon)
  • Behangkwast, een witte en een zwarte
  • Scherp stanleymesje
  • Afsnijd spatel
  • Vochtige doek (water)

Heb je een behangetje gevonden met een kek patroon? Let dan goed op dat je het patroon goed volgt. Daarnaast gebruik je meer behang wanneer je patroonbehang hebt gekozen – zorg dus dat je genoeg hebt.

AAN DE SLAG

Meet het deel op dat je wilt behangen en reken 4 centimeter extra. Knip het behang recht af.

Met de witte behangkwast smeer je het behang in met de behangrandenlijm (dus niet de wand). Let op dat je de lijm gelijkmatig verdeeld en geen stukjes overslaat.

Plak je behangstrook op de wand en veeg met de zwarte behangkwast zachtjes over het behang om de strook vast te plakken. Plak de banen strak tegen elkaar aan, niet over elkaar heen. Met de transparante afsnijd spatel strijk je over het behang, zodat je luchtbelletjes weg kunt ‘drukken’.

Zit er een raam in de wand die je wilt behangen? Ga dan als volgt te werk. Plak de volledige strook over zowel de wand als het raam (het raamgedeelte hoef je uiteraard niet aan te drukken). Snijd met veel geduld het raamdeel uit. Snijd het niet strak op het rubber, maar iets ruimer. Indien mogelijk til je het raamrubber ietsjes op en laat je het behang eronder ‘vallen’. Dan ziet het er extra strak uit. Vergeet het raam niet lijmvrij te maken met een natte doek.

Gelukt? Dat ziet er vast gaaf uit! Hieronder nog wat ‘behanginspiratie’ van medepimpers… Wil je andere oppervlakken dan wanden in je caravan behangen? Dan hebben we hier nog wat extra tips voor je.