(R)ook schitterend

Eind oktober 2019 kwamen Merel en Jelle via Marktplaats in aanraking met een mevrouw die door persoonlijke omstandigheden enige tijd had moeten wonen in een Fendt Platin caravan. De caravan was verworden tot een symbool voor een ongelukkige periode in haar leven. Mede hierdoor was de prijs zeer schappelijk en waren Merel en Jelle, die al langere tijd op zoek waren naar een iets grotere caravan dan de Caravelair 395, eind oktober 2019 eigenaar van de Fendt.

DOORROOKTE IMPULSAANKOOP

Achteraf gezien een beetje een ‘impulsaankoop’. Het voelde gelijk kloppend en goed, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze de caravan zijn gaan bekijken in een stalling op een koude avond zonder goede verlichting en er direct ‘ja’ tegen hebben gezegd. Na de aanschaf bleek dat de caravan (hoewel in de basis dik in in orde) ‘doorrookt’ te zijn. Werkelijk alles was verkleurd onder invloed van vele gerookte sigaretjes. Helemaal vergeten te vragen of mevrouw een rookster was. Ze besloten alles, maar dan ook alles, onder handen te nemen. Als eerste moest er grondig worden gesopt. En nog een keer. En nog een keer.

ALLES ONDER HANDEN

Jelle heeft het leeuwendeel voor zijn rekening genomen. Hij is begonnen met het demonteren van kastdeurtjes en deze boven op een vrije slaapkamer te verven. Dit was een enorme klus. Er werd gekozen voor een basis van watergedragen kunstofprimer (PU primer Trimetal) afgewerkt met 2 lagen matte, witte PU lak (Prestige – Trimetal). Aangezien ze beiden regelmatige kringloopbezoekers zijn, had Jelle passende handvatjes liggen in zijn schuurtje. Hij heeft vervolgens een heerlijk en luxe bed gebouwd met hele goeie matrassen.

De kussens van de rondzit werden bekleed door een gepensioneerde meubelstoffeerder die iedere kussen tegen een zeer schappelijke prijs wilde voorzien van op de lapjesmarkt in Utrecht aangeschafte meubelstof. De originele caravantafel was niet naar wens en werd vervangen door een losse Ikea tafel met een bamboe tafelblad. Ze zijn tenslotte maar met z’n tweeën en hebben de slaapplekken niet nodig.

EEN BEETJE VAN MEREL, EEN BEETJE VAN…

Een aantal wanden zijn behangen met behang van Karwei. Hiervoor heeft Merel Perfax behanglijm voor vliesbehang gebruikt. Ook de gordijnen heeft ze zelf genaaid. Talloze meters stof gleden onder haar handen door want ze wilde zowel overgordijnen als vitrages. De vloer hebben ze erin laten liggen, omdat deze mooi kleurde met het geheel. Het aanrechtblad werd wel verwijderd. Hierop komt nog een bamboeblad van Ikea. De tafellamp komt van Karwei en de kleden bij respectievelijk Ikea en Zeeman.

Het beddengoed is van de Hema (flanel voor koude nachten), en het servies komt uit eigen servieskast en is voor een deel gekocht bij “Second Made” (Houten) waar een bevlogen, lieve dame oud servies voorziet van tekst en schattige afbeeldingen. De fluitketel is tweedehands aangeschaft via Marktplaats, evenals de Marokkaanse theepot. Merel is graag bezig met haar handen, dus steentjes en takjes beschildert ze zelf en ook maakt ze dromenvangers. De zwart-witte paste mooi in het geheel. Het toilet hebben ze vooralsnog zo gelaten. Het is enkel behangen met een passend behang – wellicht is dat een volgende klus om aan te pakken.

PARADIJSJE OP DE VELUWE

Deze schitterende en frisse Fendt heeft een mooie seizoensplek gekregen op een camping in Otterlo. Tot zover bevalt het leven op de camping midden in de natuur van de Veluwe in hun prachtige huisje enorm. Mede doordat ze de caravan helemaal hebben kunnen aanpassen naar hun eigen smaak.

Het is echt waar… deze foto laat zien hoe deze Fendt er eerst uitzag;