How to: hip tentkamperen

Bij pimpen denken we allemaal al snel aan het restylen van een caravan, een camper of zelfs een busje. Maar misschien is tentkamperen meer je ding? Geen probleem, want ook in en om je tent kun je het hartstikke gezellig maken.

Tentkamperen is vooral weggelegd voor de avonturiers en vrijbuiters onder ons. Lekker back to basic, zo licht mogelijk bepakt, gaan en staan waar je maar wilt. Kamperen in een tent is laagdrempelig – je hoeft geen caravan aan te haken, speciale spiegels in te stellen of grote camper te parkeren. Gewoon je tent en je eigen spulletjes inpakken en gaan. 

Dat tentkamperen eenvoudig is hoeft niet te betekenen dat het niet een beetje stijlvol kan. Je pakt het misschien wat anders aan dan bij een caravan of camper, maar maakt het minstens net zo gezellig. Hieronder 6 handige tips.

#1 BEGIN MET EEN MOOIE TENT 

Tenten winnen doorgaans nou niet echt de schoonheidsprijs en zijn vooral gericht op functionaliteit (en maar goed ook). Waar je een camper of een caravan van binnen en buiten bijvoorbeeld helemaal een eigen kleur kunt geven, wordt dat bij een tent een stuk lastiger. 

Sta je op het punt om een tent te kopen, en ben je van plan deze te ‘pimpen’? Zoek dan een tent in rustige kleuren, en zonder te veel ‘technische details’ (denk aan felgekleurde ritsjes, overbodige flapjes, opzichtige scheerlijnen). Er zijn een hoop tenten te koop in een mooie beige tint, daar kun je alle kanten mee op. 

Ga je voor een echte eyecatcher? Check dan eens de Belltenten (ook wel de Saharatent genoemd) van Obelink. Deze ronde beauty’s geven nét dat leuke festivalsfeertje, maar zijn ook super praktisch: er zitten ventilatieramen om een lekker zomerbriesje binnen te laten, en in de grootste variant passen wel acht mensen. 

Ook leuk: kies je er wel voor om te kamperen met een caravan, maar kom je slaapplaatsen te kort? Zet dan net als Frederike en Chris een mooie tent neer náást je caravan – zo doet ‘ie geen afbreuk aan je gepimpte reispaleis en heb je zelf ook nog eens leuk uitzicht wanneer je ’s ochtends je deur openslaat 😉 

#2 HOU HET OPGERUIMD

Een tent biedt minder ruimte dan een caravan en je mist een hoop kastruimte. Logisch dan ook dat al je spullen na een paar dagen kamperen overal rondslingeren. Dat is niet alleen irritant, maar het ziet er ook nog eens ongezellig uit. Zorg daarom allereerst dat je niet teveel overbodige spullen meeneemt, en dat je alles kunt opbergen in geschikte opbergers (ook voor de mieren). Er bestaan ook handige campingkasten – hoewel ze met hun looks niet echt de show stelen kun je ook hier weer voor rustige kleuren kiezen zodat ze niet te veel opvallen in het geheel. Kijk ook eens naar de opbergers van Bo-camp, die passen prima bij een hip tentinterieurtje!

#3 EEN GOED BED

Een tent gebruik je voornamelijk om in te slapen. Je luchtbed kun je natuurlijk ook hartstikke mooi aankleden met een mooi dekbedovertrek en gezellige kussens. Denk bijvoorbeeld ook aan een sprei, die je meteen lekker warm houdt tijdens de wat koudere nachten.

Slaap je niet zo goed op een luchtbed? Overweeg dan een veldbed mee te nemen. Daarmee lig je net iets hoger (weg van kou en condens) en vooral steviger. Enne… je hoeft niet bang te zijn dat je de volgende ochtend op een plat luchtbed ligt ;).  

#4 LAMPJES!

Goed licht is belangrijk, zeker als je ’s avonds nog wilt borrelen voor je tent. Hang mooie lichtslingers op voor een extra gezellige sfeer. Ook ín de tent zijn deze trouwens hartstikke leuk, een beetje alsof je onder de sterren slaapt. 

En ken je onze Storm al? Dat is onze mooie outdoor lamp die we in samenwerking met QAZQA hebben gemaakt. Je kunt hem in of aan je tent hangen, en neerzetten waar je maar wilt. Ook handig: wanneer je ’s nachts over de donkere camping naar de wc loopt neem je hem gewoon met je mee! 

#5 TENTKAMPEREN IN STIJL

Heb je de basis compleet? Dan is het tijd om te ‘pimpen’! Ook hier ben je een beetje beperkt, want even een leuk schilderijtje aan de muur hangen of een likje verf aanbrengen is er met een tent natuurlijk niet bij. 

Maar dat betekent niet dat je het niet gezellig kunt maken! Dit kan er namelijk allemaal wel:

  • Kleine, lichtgewicht (inklapbare) meubeltjes die je makkelijk kunt meenemen zoals een salontafeltje, (lounge)stoelen, poefjes of een zitzak
  • Windlichten, lantaarns en gezellige kaarsen (uiteraard wel op veilige afstand van je tentdoek)
  • Buitenkussens om op te zitten, hangen of liggen
  • Buitenkleden, vooral ook fijn omdat je zo niet op de grond of in het gras hoeft te zitten. Zo hou je ook alle zand en viezigheid zoveel mogelijk buiten
  • Een leuke hangmat
  • Toffe vlaggenlijn, want kamperen is altijd een feest 😉

Je kunt natuurlijk helemaal losgaan met leuke vaasjes, bloempotten en andere hebbedingetjes. Onze tip is om vooral voor mooie spullen te kiezen die tegelijkertijd ook functioneel zijn, of in ieder geval weinig plaats in beslag nemen. Zo blijft het, naast gezellig, ook lekker opgeruimd en voorkom je dat je alsnog een aanhanger moet aanhaken om alles mee te nemen.

#6 GOEDE CAMPINGPLEK

Last but not least: waar zet je je tent neer? Wanneer je gaat tentkamperen ben je vooral lekker veel buiten, dus onderschat het belang van een goede omgeving niet. Ook handig, er bestaan campings die speciaal ingerichte campingplekken hebben voor tentkampeerders. Camping San Procolo bijvoorbeeld: zij bieden plaatsen met een hangmat in de schaduw en eventueel een koelkastje aan. Mooi uitzicht over de Italiaanse bergen is altijd inbegrepen ;). 

Dit blog is geschreven in samenwerking met Obelink. Obelink is gespecialiseerd in kampeer- en outdoorproducten.