Project Dethleffs #3: kussens

Hey hallo allemaal! Het heeft even geduurd maar hier weer een update voor de Dethleffs. Aan de grote klussen ben ik nog niet toegekomen, maar ik heb wel iets anders leuks om met jullie te delen, namelijk: de kussens! Lees maar mee.

Alvast een disclaimer vooraf: ik ben niet zelf aan het naaien geslagen. Ik heb namelijk nul ervaring met een naaimachine, en hoewel ik een gordijntje of een kussensloopje nog wel aan zou durven, vind ik een caravankussen net een stap te ver. Uiteraard zijn er ook allerlei manieren om het zonder naaimachine voor elkaar te krijgen (zoals de handige bretels-methode van Urban & Indians), maar ik heb me toch laten verleiden om voor een mooi afritsbaar exemplaar van NoFruit te gaan.

Kussens en hoezen

Even terug naar 2015, toen we deze caravan voor de eerste keer pimpten. Zoals de meeste oude caravans had ook deze van die muffe, oubollige caravankussens in een grijs-bruin-zalmkleurig 90s printje. Om ze wat op te fleuren, heb ik bij de stoffenwinkel een stevige blauwe meubelstof gehaald. Mijn schoonmoeder heeft daar een soort ‘sleeve’ van genaaid, die hebben we om de kussen getrokken, met de hand als een soort envelop dichtgenaaid en voila: een nieuwe hoes.

Dat werkte prima. Inmiddels zijn we acht jaar verder en is het lichtblauwe kleurtje een beetje smoezelig geworden. Daarnaast is het met een kleuter en een peuter als reisgenoten wel handig als de hoezen af en toe in de was kunnen.

Omdat de kussen eigenlijk nog goed waren, wilde ik eerst alleen voor hoezen kiezen – dat scheelt natuurlijk weer qua prijs. Echter maken we nu met twee kinderen veel meer gebruik van de treinzit als bed, en de rugkussen daarvan lopen een beetje schuin af. Dat heb ik nooit begrepen, want dat zorgt namelijk voor een beetje een kuil in het midden. Dus voor wat extra comfort hebben we de rugkussens wel helemaal nieuw besteld. Een extra fijn bedje dus voor ons kleine kampeerders!

Keuzestress

De website van NoFruit is super overzichtelijk en helpt je de juiste keuzes te maken. Als je niet precies weet wat je moet kiezen kun je eerst een vragenlijst invullen, aan de hand daarvan krijg je een advies qua vulling (indien je kussen gaat bestellen) en soort stof. Al moet je voor die laatste natuurlijk wel nog een mooi stofje uitzoeken.

Enorm lastig natuurlijk, daarom is het fijn dat je een paar (gratis) kleurstalen kunt bestellen.Niet alleen voor de kleur handig, maar ook voor de stof. Zo had ik bijvoorbeeld in eerste instantie stofsoort Cartenza op het oog, maar die vond ik in het echt toch net iets te ruw. De Sunbrella Solids zijn wat zachter, en ook goed afwasbaar (fijn als de kinderen er mee onder de luifel willen chillen). Over de kleur hoefden we niet lang na te denken: mijn man en ik kozen allebei, zonder het van elkaar te weten, de kleur Blush. Unaniem dus.

Verder klussen

Inmiddels zijn de kussens en de hoezen binnen en liggen ze in de treinzit. Ik vond het wel spannend of ik de maten goed had opgenomen, want in eerste instantie leken de hoezen niet om mijn oude kussens te passen. Maar met een beetje geduld, proppen en wrikken heb ik ze er netjes omheen gekregen. Tip: het helpt ook als je de ritsen helemaal opendoet ;).

Ik ben ontzettend blij met het resultaat, het fleurt de caravan nog meer op dan ik van te voren gedacht had. Volgende week heb ik een dagje vrij en ga ik aan de slag met wat schilderwerk, en de stoffen panelen die tegen de wand van de treinzit en het bed zitten. Daarna kunnen we langzaam gaan aftellen, want in juli staat onze vakantie naar Spanje al op de planning. Ik hou jullie op de hoogte!