Ode aan Erika, onze imago killer

Met schaamrood op de kaken beken ik. Wij hebben een caravan gekocht en gaan ermee op vakantie.

Vrienden kijken ons vies aan: “In een caravan?”

Feit: een caravan is een imago killer.

Begin april stond ‘ie voor de deur. Een groot wit gevaarte uit 1998, die met dissel en auto ervoor niet onderdoet voor een vrachtwagen. We namen onze Eriba, Erika voor initimi, van bijna 5,5 meter over van mijn schoonouders. Die waren klaar met caravannen en wij wilden er wel aan. Het leek ons relaxed en leuk voor de kids. Maar bij een eerste post op facebook over Erika, waren de reacties niet van de lucht. Vrienden bellen spontaan op om te vragen of we wel weten wat we aan het doen zijn. Eh… ja, dat weten we.

En da’s dan ook weer de kunst van het leven, al zeg ik het zelf: je eigen pad trekken en je niks aantrekken van vooroordelen. Toegegeven, het klinkt ook wel ietsiepietsie minder spannend dan onze vorige trekkers vakantie door Maleisië met kids. Toen keek iedereen ons bewonderend aan: “Ga je dat doen met de kinderen?”. Met Erika ligt dat toch een tikkie anders. Dat we naar Zweden gaan, dwingt dan wel weer respect af, op de een of andere manier. Misschien omdat het minder doorsnee is dan Frankrijk?

Maar echt, het caravannen met Erika is leuk, maar waarom? Er zijn veel redenen: hele dagen buiten zijn, mijmeren met je liefje onder de sterren, kinderen die helemaal door het lint gaan op de camping, vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en geen televisie. Maar vooral spreekt mij de overzichtelijkheid van het leven enorm aan. Erika is een grote caravan, maar een klein huisje: alles is gebouwd op een paar vierkante meter en alles zit erin. Het leven is dus vooral makkelijk met Erika. Tel erbij op dat wij Erika helemaal eigen aan het maken zijn, slapen in ons eigen bed, naar ons eigen toilet gaan en eten van ons eigen bestek. We zitten op vrolijke stoeltjes, hebben lampionnetjes opgehangen voor de sfeer en branden kaarsjes bij het leven.

Dus ja, wij zijn happy campers en hartstikke gelukkig met Erika, ons tweede huis op wielen. Ook al is Erika een imago killer en heeft ze redelijk achteraan gestaan, we koesteren haar aanwezigheid en zullen haar overal mee naartoe sleuren en met liefde mooi maken.