Gordijntje maken in vijf stappen

Gordijnen maken. De een draait z’n hand er niet voor om en de ander weet niet waar ‘ie moet beginnen. Ik heb er ook flink tegenaan gehikt. Want hoe je het ook wendt of keert, het kost best veel tijd en je moet er ook maar nét even zin in hebben. Die zin heb ik uiteindelijk maar gemaakt, want de originele gordijnen die ik met Dylon een blauw kleurtje wilde geven waren vorig jaar volledig mislukt.

De oplettende lezer heeft al eerder mijn overpeinzingen gelezen ten aanzien van de stofkeuze. Na veel wikken en wegen heb ik de veilige keuze gemaakt voor een wit gordijntje met zwarte lijntekening. Gewoon bij Ikea voor €6,- per meter. Ik heb uiteindelijk 4 meter stof nodig gehad voor 10 gordijntjes.

En dan de truc om het jezelf makkelijk te maken. Bandex! Een simpel en doeltreffend stukje band dat je aan de bovenkant van het gordijntje stikt en daarna aantrekt. De plooitjes komen er zo vanzelf in en er zit ook een mini-bandje in verwerkt waar je de haakjes aan kunt hangen. Bandex haal je bij elke fournituren zaak. Ik haalde 8 meter op de markt.

Gordijnen maken_afspelden  Gordijnen maken_ afspelden

Stap 1: afmeten en afspelden.

Cruciaal en precies werkje. Voor de zijkanten reken ik 1,5 centimeter extra per zijde. Voor de onderkant 10 centimeter. Voor de bovenkant 1 centimeter.

  • Zijkanten: zoom dubbel wegwerken zoals op plaatje, zodat je geen rafelrandje meer ziet. Uiteindelijke zoom is ongeveer 0,75 cm.
  • Onderkant: een dikke onderband is mooi en zorgt ook voor wat meer zwaarte onderin. De zoom helemaal dubbel wegwerken. Uiteindelijke zoom is dus 5 cm.
  • Bovenkant: deze hoeft niet dubbel weggewerkt te worden omdat de bandex erover heen komt.

Als je gordijn dus uiteindelijk 40 breed en 50 lang moet worden, knip ik 43×61 cm af.

Let erop dat alle hoogtes kloppen. Een paar mm verschil is niet erg, maar is het meer dan een halve centimeter, dan ga je dat absoluut zien. Met de breedtes kun je her en der best wat smokkelen (mocht dat nodig zijn).

Stap 2. Stikken en Bandex erop

Gordijnen maken _ bandex

Stik alle zomen om.

Stik de boven- en onderkant van de Bandex op het gordijn. Let wel goed op dat je aan weerszijden een knoopje in de aantrekkoordjes doet, want voor je het weet ben je ze kwijt (en yep, dat is mij ook gebeurd en hoewel het zo hersteld is, is het wel irritant). Zorg er ook voor dat het mini-bandje met de lichtblauwe streep aan de bovenkant van het gordijn zit. Hier maak je straks de haakjes aan vast.

Stap 3. Koordjes aantrekken

Gordijnen maken _ bandex aantrekken   Gordijnen maken_klaar

Hoogste tijd om het resultaat te bekijken! Trek de koordjes aan en draai ‘m om… Mooi geworden???

Stap 4. Haakjes bevestigen

Gordijnen maken_haakjes erdoor

Een na laatste stapje: de haakjes door het blauwe mini-bandje halen. Ik plaatste een haakje zo om de 3 a 4 centimeter. En voila… ze zijn klaar om opgehangen te worden in je caravan!

Stap 5. Ophangen!

IMG_5021 IMG_5020

Tadaaaaaa….

Tot slot

Je zal misschien denken: goh, wat een kleine gordijntjes. De gordijntjes in onze caravan zijn nep-gordijnen. We gebruiken ze dus niet om het licht tegen te houden of voor privacy. Hier hebben we namelijk blindering voor.

En meer dan vermelding waard: 100x dank voor de hulp van mijn moeder Anneke. Zonder haar waren mijn gordijntjes nooit zo netjes geworden!