Zo maak je een gordijntje voor je caravan

Een blogpost van Judidith

Iedere caravan maakt een metamorfose door als de oude muffe gordijntjes worden vervangen door een fris exemplaar, maar hoe doe je dat? Hier volgen wat tips om op een simpele manier mooie gordijnen te maken, ook als je twee linker naaimachine handen hebt. Vind je het lastig om recht te naaien? Neem dan een stofje met een ruitje of streepje, zodat je makkelijk recht kunt naaien.

 

Buis-tunnel gordijn

Het stuk stof wat je kiest moet wat breder zijn dan de buis, anders krijg je geen plooien.
Zoom de stof in z’n geheel om. Boven in vouw je het gordijn dubbel (ongeveer 4 cm) en aan de onderkant van deze rand naai je een zoom. Om het extra mooi af te werken, naai je nog een keer 1 cm vanaf de bovenkant het gehele gordijntje, zodat je een mooie opstaande rand krijg

Plooigordijnen

Voor een iets luxer resultaat, kun je ook gordijnen met plooien naaien. Met de volgende tips is dit een piece of cake.

Meet de rails op. En neem altijd minimaal de helft aan extra stof, want plooien maken kost extra stof.
Vind je het lastig om dit in te schatten. Op deze site kun je het laten berekenen.

De gordijnen naai je op dezelfde manier als de buis-tunnel gordijnen.
Het verschil is dat je nu een plooiband vastnaait aan het gordijn. Naai de plooiband niet strak tegen de bovenkant aan, anders krijg je geen mooi opstaand randje.

De gordijnen zijn nu klaar. Je hoeft nu alleen de haakjes er nog maar aan te bevestigen en gelijke plooien te maken en…. Pronken maar met die frisse gordijnen! Wil je op een nog makkelijkere manier geplooide gordijnen maken? Kijk dan eens naar deze oudere blogpost, waar ik werkte met Bandex. Ook Maartje van  In de Hippe Kip had nog wat tips, die staan in deze blogpost.