Filmpje: Zo schilder je je caravan in slechts TWEE keer!

Deze week is het Extreme Caravan Makeover week! Samen met urbans and indians en Telegraaf Vrouw Magazine toverden we caravan Willy om tot beauty en maakten we verschillende filmpjes, die tezamen een complete workshop caravan pimpen vormen. Doe je de hele week tegoed aan onze tips en tricks en alle caravan of camper pimpelarij wordt een stuk makkelijker!

Voor ik start met het filmpje over het verven van je caravan, eerst nog even een stapje terug. Er zijn inmiddels zo’n 2,5 jaar verstreken, sinds wij de Eriba van onze schoonouders kregen en ik deze met zeer veel kwast-angst te lijf ging. Ik heb er zelfs een meerjaren-plan van moeten maken, vanwege het formaat van deze ‘grande dame’. Want man, man, man, man… wat een gigantische klus is het om je caravan te schilderen. Er gingen twee lagen primer op en wel vier of vijf lagen acrylverf. En dan nog was de dekking niet fenomenaal. Maar goed, uiteindelijk mag het resultaat er zijn. Afgelopen periode heb ik echter zelf ervaren dat het ook anders kan. Remco en Peter van Histor legden mij haarfijn uit hoe je je caravan in slechts twee lagen dekkend kunt krijgen. ‘Right’, zul je denken als je net als ik je caravan van vijf lagen verf hebt voorzien. Maar het is echt zo! Mijn kleine Eribaatje deed ik ‘the Histor-way’ en echt… het dekt na twee lagen! Ook bij Willy (zie onder) lukte het met twee lagen verf.

IMG_0534 IMG_0721

De belangrijkste les voor mij was om vooral niet te zuinig aan te doen met de verf. Zet de verf er lekker dik op. Zuinig doen heeft ook geen zin, want dan dekt het niet direct en moet je er een extra laag op zetten. Het kost je uiteindelijk dus evenveel verf, maar dubbel zoveel tijd! Ga er maar eens rustig voor zitten!

Resumé:

Voorbereiden:

* Reinigen met St. Marc.

* Schuur de hele caravan met een schuurmatje (voorkeur) of heel fijn schuurpapier tot het oppervlakte niet meer glanst. Let op: pak het niet te grondig aan, want dan moet je later de schuur-schade herstellen.

* Caravan wederom reinigen / stofvrij maken. Hier kun je eventueel ook gebruik maken van een kleefdoekje.

* Plak de delen af die je niet wilt schilderen met schilderstape.

 

Schilderen:

* Kies een goed merk watergedragen primer en acrylverf. Ik gebruik altijd Histor, maar Flexa is natuurlijk ook prima. Laat je niet verleiden door een goedkoop potje bij Action, want goedkoop is duurkoop in dit geval!

* Zet de primer (grondverf) er lekker dik op en wees dus niet te zuinig.

* De primer is al na een uurtje drogen, klaar voor de volgende stap: nog een keer even licht opschuren. Door nog een keer licht te schuren, zorg je ervoor dat de eindlaag extra goed hecht. Na het schuren even licht afdoen met een vochtige doek.

* Tijd voor de eindlaag! Ook hiervoor geldt weer: zet de acrylverf er lekker dik op. Je zult zien dat de verf meteen dekt. Voor sommige oppervlakten is het wel verstandig om er nog een laag extra op te doen. Denk bijvoorbeeld aan een tafel of handgrepen van kastjes.