Koken op de camping: de voorbereidingen

Het is nog een beetje fris om de tent op te zetten of de caravan uit de stalling te halen. Maar de voorpret kan beginnen. Ik zoek  het hele jaar door naar de beste en mooiste accessoires. Want als je iets op het laatste moment nodig hebt kun je het toch nooit vinden, of alleen een spuuglelijke of peperdure variant. 

Door Madame Charlotte

Wat neem je mee?

Voor een weekje kamperen pak je minimalistisch in.

 • Voor een paar dagen is een klein brandertje, een koffie perculator, koffie en een paar glazen die kunnen dubbelen als koffiekopje en wijnglas al genoeg
 • Ook een kurkentrekker en een blikopener niet, lees nooit vergeten
 • Een goed (liefst inklapbaar) mes en een plankje . Wat bakjes om gekochte olijven, fijngesneden groentjes en plakjes worst in te serveren
 • Als we dan toch een brandertje meehebben, een pannetje, of vuurvast kannetje met een schenktuit voor de warme melk en een gekookt eitje

Blijven we langer dan een paar dagen dan wordt het wat uitgebreider.

Campingkeukentje

 • Een goede koelbox is onontbeerlijk, of huur een koelkast bij je caravan, camper of tent
 • Een BBQ. Ik zal binnenkort alle handige meeneem BBQ’s testen en een heus vergelijkingsonderzoek posten
 • Mijn allergrootste bezit naast de tent en een fijn luchtbed is mijn lichtgewicht meereizende keukenmeubeltje
 • Daarnaast heb je aan een koekenpan en een grote pan voor soep, stoof en pasta en dat kleine steelpannetje echt genoeg + een paar bakken die kunnen dubbelen als slaschaal, kneedkom, afwasbak, marinadeschaal en mayonaise klopbak.
 • En een niet al te zwaar servies. Ik spaar mooie emaille borden, kommetjes en bekers. Melamine en hout of gewoon keramiek is natuurlijk ook zeer geschikt. Al is dat laatste vaak een heel gesleep en ik weet niet hoe jullie inpakken (lees de auto volstouwen), maar breekbare zaken zijn niet zo handig.
 • Een karaf of kan, voor limonades, ijsthee en water fijn. En wat kopjes en glazen, helemaal goed als je een onbreekbare mooie vindt. En een thermosfles om mee te nemen op avontuur.
 • Dan wat vorken, messen en lepels. Van een goed scherp mes en een dunschiller gaan altijd mee. En ik ga niet langer dan een paar dagen weg zonder eierprikkertje en eierdopjes. Maar dat is natuurlijk alleen een must als je dol bent op zachtgekookte eitjes in een dopje. We hebben het hier namelijk niet over minimalistisch, lichtgewicht en terug naar de natuur, toch? We gaan comfortabel glamperen. Met een mooie caravan, in een perfect ingericht busje of een fraaie tent.
 • En voor na het koken, wat afwasmiddel, een sponsje en een sneldrogende theedoek, of twee.

 

Mijn lievelingsmaal voor onderweg: 

Als je een flink einde moet rijden is stoppen voor een fijne luch een geweldig begin van je vakantie. Lekker onthaasten. En als je niet zo ver hoeft is dit een perfect aankomstmaal, zorg dat er dan ook vast een flesje ijskoude wijn in je koelbox zit. Ik raad je van harte aan om dit komende zaterdag vast uit te testen, gewoon thuis, zomaar een uur lunchen, met een drankje erbij.

Ingrediënten

Een gebraden kip of boutjes: koop je bij de slager of braad je de dag ervoor.

Knapperig brood

Potje lekkere mayonaise en/ of humus

Blikje of potje groene olijven

Een assortiment rauwkost; worteltjes, radijsje en/of komkommer

Vergeet niet de servetjes

Een fles water om te drinken & handen te wassen

En een kleedje voor iedere beschikbare picknicktafel of aantrekkelijk grasveld onderweg
En dan

Je kunt kip zo eten, uit het vuistje. Dip stukjes brood & de groentjes in de humus en eet de olijven los als een soort tapas.
Ook kun je supersandwiches bouwen, met een laagje mayonaise, kip & rauwkost,
En als je een groot bord tot je beschikking hebt, maak dan een maaltijdsalade van rauwkost, olijven, stukken kip (snijd ze vast van het bot) en verdeel er wat humus of mayonaise over als dressing, lekker met het brood. Maar het is vakantie, dus doe waar je je goed bij voelt!