Maak een mooie loungebank

Een goede bank in je caravan, camper, tiny house, stacaravan of natuurhuisje is eerder noodzaak dan luxe. Zodra het weer wat slechter wordt, is het heerlijk om je hier met je gezin (of in je eentje) op te nestelen. Spelletje spelen, een goed boek, al mijmerend inspiratie op doen, goede gesprekken voeren of een lekker tukje doen. Dat doe je op een goeie bank.

Een paar weken geleden maakte ik een bank van vurenhouten platen (oftewel underlayment platen). En dit was zo simpel, dat ik het plan graag met jullie deel. Met de kussens ben ik overigen net zo blij als met het onderstel. Ze zitten gruwelijk lekker! Ik bestelde ze bij nofruit.nl. Onderaan deze post vind je er meer info over.

Let wel: de bank is behoorlijk diep. Wil je een actievere zit, maak de bank dan minder diep.

Het boven aanzicht van de bank

Het idee is dat er aan de langste kant (B) losse kussens komen voor de rug (want deze kant staat tegen een wand). Aan de korte kant (A) komen schuine kussens, die ik tegen een houten rug plaats. Zo heb je toch een lekkere zit. Uiteraard kun je de bank zo groot en klein maken als je zelf wilt.

Zij aanzicht van de A kant

Natuurlijk kun je de planken ‘gewoon’ tegen elkaar aanschroeven, maar om de bank net wat extra’s mee te geven heb ik er ‘pootjes ingezaagd’ met een decoupeerzaag. Dat is absoluut niet moeilijk. Ik moet wel zeggen dat het decoupeerwerk niet zo strak is geworden als gehoopt, maar van een afstandje zie je daar niks van. Als je het decoupeerwerk wel super strak wilt hebben, dan heb je hiervoor allerlei tools bij de bouwmarkt. Vraag er maar eens naar.

Vooraanzicht van de A kant

Ook hier een uitsparing in het onderstel zodat het allemaal wat speelser oogt dan een recht stuk plaat. Aan de achterkant van de bank is een plaat bevestigd va 65cm hoog. Daar kunnen de kussens met een schuine wand tegenaan gezet worden.

 

Zij aanzicht van de B kant

Vooraanzicht van de B kant

 

Het opbouwen

  • Ik heb in elke hoek een balkje van 4x4x33 geplaatst, zodat ik hier alle dikke schroeven in kan bevestigen. Tevens heb ik aan de achterzijde van de bank een aantal extra balkjes geplaatst, zodat de grote houten plaat hier goed op kan rusten. Het nadeel van de uitsparing die ik heb gemaakt, is dat je deze extra versteviging niet aan de voorzijde kunt plaatsen. De balkjes maakte ik eerst vast met houtlijm.

    dav
  • De schroeven gaan allemaal door het plaatwerk en de houten balkjes, voor extra versteviging
  • Er zijn verschillende soorten schroeven. Deze schroef  (slotbout) is een stuk mooier en sterker dan de gewone schroeven. Deze schroef boor je eerst even voor en zet je aan de achterkant vast met een moer. Voor info: zie hier. Schrik hier niet van terug, want het is echt super simpel!
  • Onder de bank zit nu flink wat loze ruimte. Het is zonde om die niet te gebruiken. Plaats twee scharnieren bij de klep en je hebt prachtige opbergruimte. Let wel op dat je de ruimte niet helemaal vult, want je hebt natuurlijk de uitsparing waardoor je wel naar de bergruimte kunt kijken (en ik had het wat beter mogen opruimen en schoonmaken, zie ik nu ik de foto’s zie ;-)).

 

De afwerking

Leuk he, zo’n bank. Maar de kussens maken het wel he-le-maal af. Deze kussens komen allemaal bij nofruit vandaan. Zij hebben echt waanzinnige stoffen en het is dan ook moeilijk kiezen. In overleg met hun eigen stylist, heb ik besloten om het lekker bont te maken door allemaal verschillende stoffen te kiezen. De bank wordt dan echt een eyecatcher. Om het niet té gek te maken besloot ik voor drie kleuren te gaan. Twee kleuren groen (grijs-groen en donkergroen) en oranje als accentkleur. Nofruit werkt samen met een bedrijf dat allemaal dessins in zijn assortiment heeft. Deze kunnen allemaal op de stof van nofruit geprint worden, dus de keuze is echt eindeloos. Dus yep, je kunt voor donkergrijs gaan (wat lekker veilig is), maar wil je echt iets bijzonders dan kan nofruit, onderdeel van maatkussens.nl, je hier heel goed bij helpen!

De gekozen kleurencombinatie