DIY: caravantafel pimpen

Als je naar de caravan van Marja van Hip op Wielen kijkt (coming soon op het blog), dan vind je het misschien niet gek dat zij en haar gezin hem Spikkel genoemd hebben. Naast het behang komen de spikkels ook op de tafel terug. Vrolijk, maar toch subtiel. Helemaal geen gek idee, je caravantafel pimpen!

Net als de meeste caravantafeltjes was deze ook niet zo heel mooi – donkerbruin en met een lelijk laagje fineer. Wil je hem matchen met de rest, dan is schilderen is meestal een goede optie – al blijft het dan vaak wel maar bij één kleur. Liever een leuk patroontje? Volg dan hieronder de DIY tip van Marja.

BENODIGDHEDEN

Onderstel:
– Fijn schuurpapier
– Ontvetter (St. Marc)
– Avis Aqua Multiprimer (kleur afhankelijk van je keuze spuitlak)
– Matte spuitlak op waterbasis (kleur naar keuze, in dit geval gebruikte Marja zwart)

Tip: check altijd of je gekozen spuitlak goed werkt met een primer. Kies je voor de spuitlak van Hammerite, dan kun je het primeren achterwege laten.

Blad:
– Bison lijmspray
– Tafelvinyl naar keuze (bijvoorbeeld van Kwantum, per meter)
– Stanley Fatmax
– Tacker met nietjes

ZO DOE JE DAT

Haal om te beginnen het blad van het onderstel, en zorg dat je de schroefjes goed bewaart. Zorg vervolgens dat je het onderstel goed ontvet en schuurt, zodat je de primer aan kunt brengen. Schuur, wanneer de primer droog is, nog lichtjes op en breng drie à vier lagen spuitlak aan. Zet op een plek waar het rustig kan drogen.

Knip het tafelvinyl ruim op maat – zorg dat je de randen in ieder geval met gemak om het blad kunt vouwen. Leg het op maat geknipte stuk vervolgens op een vlakke ondergrond, met de print naar beneden. Zorg dat het goed strak (zonder vouwen) ligt door bijvoorbeeld iets zwaars op de punten te leggen.

Ontvet het blad en spuit in met lijmspray, en leg het op zijn kop op het vinyl. Draai voorzichtig om en wrijf er even stevig overheen.

Niet de korte en lange zijde vast met de tacker. De hoeken vergen wat origami, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen kom je al heel ver. Als je eenmaal een goede vouw hebt gemaakt, zet deze dan meteen met vier nietjes vast. Hou je vooral niet in: in het voorbeeld van Marja zijn zeker zo’n dertig nietjes gegaan.

Ben je tevreden, knip dan alle restanten weg en bevestig het blad weer aan het aan het onderstel. That’s it!