Het pimpen van je caravan kan uiteraard prima zonder een kwast aan te raken. Maar wil je een groots resultaat dan kun je ervoor kiezen je caravan te verven. Maar hoe kom je over die verfdrempel heen? Caravanity heeft voor jou alle verftips op een rij gezet.

Hecht verf wel op die gladde materialen van een caravan?

Ja, mits je de juiste verf gebruikt. Je wil natuurlijk graag lang kunnen genieten van het verrichte werk en niet dat bij het miste of geringste stootje het verf eraf bladdert… Kies altijd als ondergrond een multiprimer. Multi staat voor dat het op alle materialen hecht en primer is hetzelfde als grondverf en zorgt voor een goede verbinding tussen je kastdeurtjes (of wanden, of plafond) en je verf.
Ook als je een jute achtige wand hebt kun je het verven met multiprimer. Er is echter 1 uitzondering: Als je een foamachtige skaileren wand hebt die je in kunt drukken bij bijvoorbeeld een Constructam caravan dan moet je nooit een multiprimer gebruiken. Dit gaat namelijk breken als je er tegenaan komt. Je kunt dan het beste kiezen voor een Krijtverf.


Kun je rubbers van ramen ook verven?

Doe dit nooit. Rubber is rubber en moet flexibel blijven. Verf tast het rubber aan en kan op den duur lekkage veroorzaken.
Rubber kun je wel weer mooi krijgen met speciale rubber poets producten (verkrijgbaar bij de kampeerwinkel)

Kun je een vloer ook verven?

Dat zou op zich wel kunnen, ook met een multiprimer als basis. Echter loop je veel risico dat het snel gaat slijten. Het is eenvoudiger en duurzamer om bijvoorbeeld een mooi stuk vinyl te leggen.

Kun je een (kunststof) wastafel, toilet of tegeltjes ook verven?

Dat is mogelijk, ook hier kun je weer een multiprimer gebruiken. Echter ook voor deze materialen geldt; het meest krasvast is om het materiaal zo te laten zoals het nu is. Heb je geen problemen met het eens per jaar even bij moeten werken van dit soort onderdelen? Dan kun je voor lastige hoekjes, of rondingen ook een multiprimer spuitbus gebruiken.


Moet ik alles schuren? Ontvetten? Hoe pak ik het aan?

In deze blogpost lees je alles over welke stappen je het beste kunt volgen.

Waar moet je op letten bij het verven?

Zorg voor een schone en droge ruimte. De beste temperatuur voor verf ligt tussen de 10C en 25C. Een kacheltje op koude dagen voldoet prima voor als je binnen werkt. Is het warmer dan 25C dan heb je kans op blaasjes en scheurtjes in je verf. Het droogt te snel.


Verf je buiten? Check even op je weerapp hoe het vochtigheidsgehalte is. Verf functioneert het beste tot maximaal 65% vochtgehalte. Verf nooit in de volle zon en ook nooit wanneer het regent of er kans is op een bui. Wind is helemaal vervelend, want voor je het weet heb je alles onder het zand of blaadjes zitten.

En dan de laatste tips:


Bespaar nooit op goede materialen en goede verf. Je hebt het minst aantal lagen nodig om het goed dekkend te krijgen en je krijgt het mooiste resultaat waar je lang plezier van zult hebben.

Wil je alles strak in de lak? Je grondverf laag/lagen zijn net zo belangrijk als de laatste laag verf. Zit je grondverf er slordig op, dan blijf je dat altijd zien.

Angst om te beginnen? Oefen ergens in een kastje of bank en je zult zien hoe makkelijk het gaat. Iedereen kan verven. Het kost alleen wat tijd en geduld. Maar ooooh, wat wordt je reispaleis er gaaf van! Succes!