Warme voetjes forever

Een paar maanden geleden postte ik al over het strakke Kippetje van Sanne en Jorn. Ik  beloofde plechtig dat ik nog een post zou wijden aan de vloerverwarming die Jorn (hulde!) erin heeft gelegd. Met het koude seizoen voor de deur, vond ik dat het nu echt tijd werd voor de beloofde post. Dus bij deze…

Jorn laat in elk geval weten dat het een ontzettend goed besluit is geweest om vloerverwarming in de caravan aan te brengen. Ik kan het mij voorstellen, want vloerverwarming is nou eenmaal een heeeeeerlijke bron van warmte. Hij is gelijkmatig en koude voeten zijn geschiedenis.

warme voeten 300x200

Jorn koos voor warmtefolie, omdat hij de vloerverwarming onzichtbaar wilde aanbrengen onder het nieuwe vinyl. Het folie is speciaal geschikt voor caravans. En de lengte kun je zelf bepalen door deze op lengte te knippen (zonder de werking te beïnvloeden). De kosten van warmtefolie zijn zo’n €70,- per meter. Jorn en Sanne besloten daarom om alleen het zitgedeelte te voorzien van warmtefolie. Tevens kozen ze voor de uitvoering die direct met een stekker en een schakelaar is aan te sluiten. Dat is een stuk makkelijker en goedkoper dan de transformater/omvormer optie die in andere gevallen vereist is.

Het leggen van de folie vond Jorn simpel.

  1. Om zo min mogelijk warmte te verliezen, heeft Jorn heel dun isolatie folie onder de verwarming gelegd. Hierdoor voorkom je dat de warmte door de bodem verdwijnt, terwijl het juist naar boven moet gaan.
  2. Breng de vloerverwarming met aluminiumtape op de isolatie aan. Dit bevordert de geleiding. Ducttape kan ook.
  3. Leg het vinyl erover heen, plug de stekker in het stopcontact en na 10 minuten voel je de eerste warmte! Na 20-30 minuten bereikt de vloer de tropische temperatuur van 32 graden. Het verbruik is laag, slechts 160w per meter.

Dus… vloer vervangen? Eerst warmtefolie erin… Hoe fijn is dat voor de wat frissere dagen in het voor- en najaar!