De buitenkant schilderen

Het voorjaar hangt in de lucht; de kriebels om te pimpen zijn niet meer te stoppen. Wat zijn er weer gigantisch veel mensen hard aan het werk om voor de start van het seizoen hun huis op wielen naar eigen smaak te maken. En als je eenmaal de binnenkant helemaal naar wens hebt is het wel zo gaaf om ook de buitenkant te laten matchen!
De afgelopen weken stromen de vragen binnen over hoe je de buitenkant van je caravan of camper kunt schilderen. Natuurlijk wil Caravanity jullie graag voorzien van deze DIY tips. Moeilijk? Welnee! Lees maar…
 
Van bruin naar roze in 3 lagen.

Wat heb je nodig?
Of je nu een streep, alleen de disselbak of de gehele caravan wilt schilderen alles begint met het aanschaffen van de volgende materialen;

-St. Marcs ontvetter
-Gele afplaktape
-Schuurpad bruin (metaal) of schuurpapier met een hele fijne korrel
-Professionele lakrollers
-Professionele kwast
-Kwalitatief hoogwaardige multiprimer (bijvoorbeeld Avis, Caparol, Drost, Sigma, Sikkens)
-Aflak verf* (Vraag bij een verfspeciaalzaak naar geschikte verf voor buiten)

*kies je voor watergedragen verf, zorg dan ook dat je multiprimer op waterbasis is. Waterbasis verf kan wel gebruikt worden voor de buitenkant. Het heeft als voordeel dat het niet vergeeld op lange termijn, het droogt sneller daardoor heb je kans op een minder mooie glans en vloeiing. Watergedragen verf is minder duurzaam dan verf op terpentinebasis.

Ook voor de buitenkant volg je exact dezelfde stappen als bij het verven van het interieur.

Glad of ‘bobbeltjes’?
Heb je een gladde buitenkant of een ‘bobbeltjes’ buitenkant. Het enige verschil is dat je bij een ‘bobbeltjes’ extra goed moet ontvetten. Er blijft makkelijk vuil tussen de ‘bobbeltjes’ zitten.
Het afplakken bij een gladde buitenkant is makkelijker dan bij een ‘bobbeltjes’ buitenkant.

Weer of geen weer?
Ga je buiten de buitenkant van je caravan schilderen? Let dan goed op het weer! Tussen de 5 en 25 graden kun je aan de slag gaan. De perfecte temperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden. Schilder nooit in de volle zon en ook niet wanneer het te vochtig is buiten.
Wil je geen risico lopen? Een partytent biedt de nodige bescherming.

 
Hier staat de caravan onder een partytent. De eerste twee lagen multiprimer zitten er op.

 
Wat een verschil om ook de buitenkant te laten matchen bij de binnenkant.

Zwarte vliegjes
Ik werd er altijd helemaal chagrijnig als die kleine zwarte vliegjes in mijn pasgeverfde streep lagen te zwemmen. Als er een klein briesje is heb je veel minder last van deze verfverpesters. Een gouden tip voor als je ook van die akelige vliegjes op bezoek hebt; Laat ze zitten! Als je verf na enkele dagen goed is uitgehard kun je ze makkelijk met een doekje verwijderen. Je ziet er amper nog iets van.

Het is echt een kwestie van ‘gewoon doen’. Je caravan krijgt er zo’n andere look van. Met wat geduld, goede materialen en geschikt weer maak jij je reispaleis helemaal af..