Getest: Qlima Airco

Een airco, het is meestal een luxe waar alleen de trotse bezitters van gloednieuwe caravans kunnen bezitten. Toch heb je met een wat oudere caravan ook opties, variërend van luxe ventilatiesystemen tot complete DIY inbouwairco’s. Voor Qlima mochten wij de Mini Split Unit Airco uitproberen. Dat deden we met alle liefde, want onze gepimpte sleurhut stond dit jaar in Spanje!

Het voelde een beetje als valsspelen, een airco meenemen naar de camping. Je gaat toch een beetje voor dat back to basic gevoel, dus dat warme weer moet je eigenlijk maar voor lief nemen. Maar aan de andere kant: vakantie is óók een moment om lekker tot rust te komen en te genieten – en een goede nachtrust is ook geen overbodige luxe wanneer je twee kleine kindjes meeneemt.

Een airco stond al een tijdje op mijn wishlist voor de Dethleffs. Ik had al gekeken naar inbouwairco’s maar die zijn flink aan de prijs en nemen veel ruimte in beslag (iets waar je in een caravan doorgaans niet veel van hebt). Daarnaast is zo’n airco ook niet voor iedere caravan weggelegd. Zeker bij exemplaren waarbij je een unit op het dak plaatst moet je uitkijken of de constructie dat nog wel aan kan – zeker retro caravans zijn hier niet altijd op gebouwd.

De Qlima Split Unit Mini

Misschien heb je ze al een keer bij een medekampeerder uit het caravanraam zien hangen – een soort witte schoenendoos dat met twee beugels in het venster hangt. Zo ziet de airco van Qlima er dus ook uit. Deze bestaat namelijk uit twee delen: een binnen- en een buitenunit die verbonden zijn met een stroomkabel en een bundel leidinkjes. Je schroeft ze aan een en dezelfde beugel die je met schroefklemmen aan je raam kunt bevestigen – het ene deel hangt dan buiten, het andere deel binnen. Ik had mijn man er al bij geroepen om me te helpen met de montage, maar dat was eigenlijk helemaal niet nodig want het is vrij eenvoudig.

Een goed plekje vinden, dat is overigens wel nog even een dingetje. Je moet namelijk een raam vinden waar zowel buiten als binnen plaats genoeg is om hem op te hangen. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat de airco recht in je gezicht blaast. In ons geval was het raam bij de keuken de beste optie, alleen zat het keukenblok dan wel in de weg van de ophangbeugel. Daarom hebben wij ervoor gekozen om die weg te laten en de buitenunit op een kleine campingtafel te zetten. Voor de binnenunit moesten we een stukje van het aanrecht opofferen, maar dat hadden we er graag voor over. We koken toch altijd buiten op de skottel ;).

Wat vonden we ervan?

Nouja, in één woord: heerlijk. We prijzen bij Caravanity niet vaak (gesponsorde) items aan, maar dit is echt een dikke vette aanrader. Binnen twee minuten was het aangenaam koel in de caravan en konden we, ondanks het hete weer buiten, ongestoord slapen. Voor ons zeker een uitkomst omdat een van onze ramen gebarsten en we ons van te voren al zorgen maakten of het niet verder zou scheuren als we elke dag het raam open en dicht maakten om te luchten. Dat hoefde nu dus niet, doorluchten voor frisse lucht kon gewoon met de andere ramen.

Dit was top:

+ Bediening is gebruiksvriendelijk

+ Je kunt hem instellen van 16 graden tot (uit mijn hoofd) 30 graden.

Editorial note: de temperatuur kan ingesteld worden tot 30 graden, dit betekent niet dat de Qlima kan verwarmen – hij kan enkel lucht van 30+ graden afkoelen tot 30 graden.

+ Onze caravan was echt binnen no-time koel. Er staat dat het geschikt is voor ruimten tot 20m2, dus je zou het ook kunnen proberen met bijvoorbeeld een stacaravan of je eigen slaapkamer thuis.

+ Heeft een nachtstand en een timer, dus je kunt hem ook alleen even aanzetten wanneer je gaat slapen; dan gaat hij vanzelf weer uit.

+ Relatief stil. Het geluid binnen kun je vergelijken met een ventilator die zachtjes staat te zoemen. Het geluid buiten is wel goed hoorbaar voor de omgeving. Met een voortent of luifel en enige afstand van je buren zou het geen probleem moeten zijn.

+ Laten we eerlijk zijn, een lust voor het oog is een airco eigenlijk nooit – maar echt lelijk vond ik hem binnen niet eens. Gewoon een onopvallend wit kastje, geen afbreuk aan de styling verder 🙂

Dit was wat minder:

– Zoals ik hierboven al zei maakt de buitenunit welk flink geluid. Wanneer mijn zoontje van twee een middagdutje deed moesten we echt even aan de andere kant van de voortent gaan zitten want dat vonden we niet zo heel gezellig. Vergelijkbaar met het geluid van een afzuigkap (op de laagste stand dan).

– De buitenunit is vrij zwaar dus je moet er wel even op letten dat je de Qlima met zijn tweetjes in het raam hangt.

– In ons geval moesten we het raam op een kier zetten omdat de leidingen (die platte, grijze strook) er tussen zitten. Voor de veiligheid haalden we de airco naar binnen op het moment dat we wat langer weg gingen – dan kon alles tenminste goed op slot. Een kleine moeite, overigens.

Waar te koop? (en wat mag dat kosten)

Ik begreep later pas dat we een primeurtje hadden met deze Qlima testronde, want hij ligt pas net in de winkels. Hij is onder andere bij bol.com te koop en kost zo’n €550,-. Uiteraard een flinke uitgave, maar ik denk zelf relatief goedkoop als je kijkt naar de andere opties. Voor ons in ieder geval een uitkomst, want we hebben nog de ambitie om ooit om Griekenland te kamperen en daar wordt het al snel 40 graden. Op de terugweg hebben we trouwens nog autopech gehad en zijn we een paar dagen afgesleept naar een camping in Zuid-Frankrijk – de airco heeft ons in ieder geval geholpen het hoofd koel te houden, haha.