Glamourous camping goes way way back!

De campfire queens van Urbans & Indians en ik zien en spreken elkaar steeds vaker. Samen smeden we snode plannetjes om de wereld te veroveren met stylish camping stuff en gepimpte caravans. Vanaf nu vind je regelmatig een gastblog van Linda en Mariëlle op Caravanity met het thema #buitengeluk. Het stukje geschiedenis hieronder is de eerste in een lange rij van gastblogs die volgen! 

Camp in style

Wie denkt dat glamping een gril van moderne stadsmens is, vergist zich. In de jaren veertig werd kamperen nog bepaald door de sobere opvattingen die de padvinders hierover hadden. Maar met het stijgen van de welvaart en het aantal vrije uren dat mensen tot hun beschikking in de jaren vijftig, was het gedaan met de karigheid. Kampeerliefhebbers pakten vanaf die tijd flink uit: tenten van zware kwaliteit, houten meubilair en gestreken bloesjes zorgden voor een glamourous sfeer in de vrije natuur.

 kamperen-jaren-veertig_vijftig  kampeergeschiedenis_jaren50

Zwervend recreëren

Met de komst van de camperbusjes, klaptafels en -stoelen in de jaren zestig, ontstond een compleet nieuwe manier van comfortabel buiten verblijven. Het ‘zwervend recreëren’ werd heel populair. In de jaren die volgden, stortten de Nederlanders zich massaal op het kamperen. Caravans en vouwwagens werden voor veel mensen financieel bereikbaar en ook de tenten maakten een grote ontwikkeling door. Heel Nederland trof elkaar op de camping. Maar langzaam veranderde dat; de welgestelden gingen langzaamaan steeds vaker met het vliegtuig op vakantie, en kamperen werd steeds meer een aangelegenheid van de lagere tot gemiddelde inkomens.

kampeergeschiedenis_sixties  camping_jarenzeventig


Functional focus

Onder invloed van buitensporten als hiking en trekking, werd kamperen in de jaren tachtig steeds spartaanser en functioneler ingevuld. Het traditionele canvas werd op grote schaal vervangen door nylon, houten stoelen werden praktische aluminium inklappers en porseleinen servies werd ingeruild voor een plastic variant.

kampeergeschiedenis_spartaans_nylon

En daar, lieve mensen, is het een beetje misgegaan met het kamperen. 😉

Veel mensen keerden zich af van de spartaanse opvatting van kamperen en kozen, zodra zij het zich konden permitteren, voor een vliegvakantie met hotel. De all-inclusive vakantie aan de Middellandse Zee won snel terrein. Weg slapen onder de sterren, weg schaduwdieren maken op het tentdoek en weg wakker worden van de nachtegaal…


Revival of classical camping

De afgelopen jaren werden all-inclusive vakanties steeds goedkoper en daarmee ook massaler. Met honderdduizenden tegelijk vertrokken Nederlanders ‘s zomers per vliegtuig naar hun hotel aan de overvolle Spaanse of Turkse kust. Het kon dan ook niet uitblijven: de rollen draaiden weer om. De nieuwe luxe is rust en vooral ruimte. Away from the crowds, op een plek dichter bij de natuur. Maar zonder dat het behelpen wordt. De laatste jaren is er dan ook steeds meer belangstelling ontstaan voor het de manier waarop onze overgrootouders hun dagen in de buitenlucht doorbrachten; comfortabel en in stijl. Grote canvas tenten zijn ondanks hun grote gewicht, ongekend populair, oldtimer caravans en klassieke camperbusjes zijn zeer geliefd en alle denkbare vormen van luxe kamperen winnen razendsnel terrein. Sinds kort is er zelfs een woord voor; GLAMPING. De term ontstond vermoedelijk in Engeland, deed rond 2010 zijn intrede in Nederland en is inmiddels redelijk ingeburgerd.

Glamourous camping is back!

kampeergeschiedenis_glamping2 kampeergeschiedenis_glamping1

Enthousiast geworden van kamperen nieuwe stijl? Steeds meer accommodaties bieden safaritenten met boxspringbedden, tipi’s met handgeweven tapijten of gers met houtgestookte baden. Sla je liever je eigen kamp op? Urbans and indians biedt tal van prachtige en fijne glamping artikelen in de shop. Have fun!

–> naar de shop van urbans and indians

–> lees meer blogberichten van urbans and indians

 

Over Urbans & Indians 

Het laatste uur heeft geslagen voor lelijke koelboxen en blauwe plastic mokken. Urbans and indians biedt stylish producten voor picknicks, strandbezoek, roadtrips, camping, kampvuur en ander buitengeluk.

Het nieuwe buiten, heet glamping (glamourous camping) en is comfortabel, ecofabulous, puur en bovenal stylish. Outdoor meets design. En daarvoor hoef je niet eens ver weg te gaan. Ook voor stadsnomaden met stijl, is er goed nieuws: glampen kan heel goed in het stadspark, in je achtertuin of op je balkon.

Achter het canvas doek van urbans and indians, vind je Mariëlle en Linda. Twee vrouwen die niets leukers weten dan buiten zijn, luisteren naar de nachtegalen en met vrienden de nacht doorbrengen onder de sterren. Ze hebben het kamperen beiden van huis uit meegekregen. Slapen in een vouwwagen, een old timer caravan, een voormalige ambulance, een stacaravan, een tenthuisje; ze hebben het allemaal gedaan. En ook: slapen op het strand, slapen in een tent zo groot als een paraplu en later – vooruit dan – in een flink grotere tent.

Maar denk niet dat je hier te maken hebt met de natuurpolitie. Mariëlle en Linda zijn ook gek op de urban landscapes van grote wereldsteden, op stadsparken ver weg of dichtbij, op dakterrassen, musea en goede eettentjes. En op mooie spullen. En zo is urbans and indians ontstaan. Want in de reguliere winkels zijn nauwelijks artikelen voor park, strand en camping te koop, die niet alleen goed zijn, maar ook mooi. Het assortiment van urbans and indians bestaat uit ontwerpen van eigen hand, aangevuld met producten van anderen.

See you outside for some campfire chic and outdoor rock ’n roll!