Klein maar fijn: squaredrop

De een sleurt zijn hele hebben en houwen mee in een caravan van 6 meter lang, de ander heeft genoeg aan zijn eigen bed en een keukentje. Jeroen en Marloes behoren tot die laatste categorie – zij bouwden deze mooie squaredrop helemaal zelf.

Omdat het stel wat vaker wilde kamperen wilden ze hun tent inruilen voor een caravan; daarmee ben je toch net wat sneller op weg. In hun zoektocht kwamen ze op Pinterest een teardrop caravan tegen. Dat leek ze wel wat, zeker toen ze het ‘stoere broertje’ zagen. En het mooie: een squaredrop is helemaal zelf te maken voor een klein budget. Na veel schetsen en tekenen met Sketchup hebben ze al het benodigde materiaal besteld en via Marktplaats een aanhanger gekocht.

Squaredrop basis

De aanhanger diende als basis. Daarop hebben ze een houten frame gebouwd met aan elke zijde dun multiplex en isolatie materiaal. Bij de campingwinkel vonden ze geschikte ramen, en de deuren zijn van origine serviceluiken voor een camper – deze hebben ze aangepast om het passend te maken.

Het pronkstuk van de squaredrop is volgens Jeroen wel de keuken. Het fornuis zit vastgeschroefd aan het deurtje zodat ie gelijk klaar voor gebruik is. Onder het aanrecht is al het servies opgeborgen en de deuren dienen als verzamelplek voor alle messen en keuken accessoires. De keukenwand dient aan de slaapzijde gelijk als opbergruimte voor kleding. Super slim!

Waterdicht

Ondanks dat dit de eerste bouwklus was die Jeroen en Marloes samen uitvoerden, ging alles op rolletjes. Jeroen kon via zijn werk een zeecontainer huren zodat ze een fijne vaste werkplek konden creëren die ook bij regen droog bleef. Het meest bijzondere deel van het proces was het waterdicht maken van de trailer. Sommigen kiezen hierbij voor glasvezel (fiberglass), maar Jeroen en Marloes kozen voor PMF (oftewel Poor Mans Fiberglass) – een techniek die vroeger bij houten boten werd toegepast. Dan verf je houtlijm op je multiplex, leg je er een groot canvasdoek over heen en als dat droog is rol je er latex op. Eerste twee lagen verdund en daarna twee dekende lagen.

Ruimtelijk

Qua styling hebben ze het simpel gehouden. Om de squaredrop een beetje ruimtelijk te laten voelen was wit hierin de meest logische keuze. Vooral de buitenkant trekt veel bekijks – mensen zijn (net als wij) vaak verrast dat dit gewoon een aanhanger is met opbouw.

Voor nu is de squaredrop het land nog niet uit geweest, maar een trip naar Scandinavië staat alvast op de planning. Daar zien ze hem met zijn strakke, minimalistische uiterlijk vast heel graag verschijnen!

Benieuwd naar meer klusfoto’s? Jeroen heeft dit in zijn Instagram Stories bijgehouden – die vind je hier.