Tips voor het bouwen van een stapelbed in je caravan

We krijgen veel verzoeken over het bouwen van een stapelbed in je caravan. Dus uiteraard willigen wij dat in :-). Redacteur Judith en Caravanity vriendin Judith (het zal ‘m inderdaad in de naam zitten), beschrijven hier hun stappenplan voor jou.

Wil je nog meer inspiratie en tips?

 • Via deze link kom je op alle posts over stapelbedden. Volop inspiratie!
 • In de blogpost van Thijs Bertels zie je hele goede foto’s tijdens de opbouw van zijn stapelbed

Van onze redacteur, Judith, die dit stapelbed bouwde:

Stapelbed in caravan bouwen 1

‘Een stapelbed inbouwen hoeft niet moeilijk te zijn. Wel is het per caravan afhankelijk wat je wel en niet kunt doen (ivm kastjes en ramen).

 • Gebruik lichtgewicht hout dat stevig is (grenen of vuren, of MDF)
 • Neem twee stevige planken die de gehele breedte vd caravan innemen en bevestig hier twee dunnere vierkante balkjes/metalen L-profiel  aan (zelfde lengte) waar je later de lattenbodem op kunt laten rusten
 • Deze breedte planken laat je steunen op vier balken, of als het mogelijk is, op vier planken die je in de wand kunt schroeven. Afhankelijk van je caravan gebruik je vier balken en laat je deze steunen op de klepbank of op de grond. Bevestig deze aan de wand van de caravan. Judith gebruikte hiervoor gewone schroeven en pluggen die ze twee cm in de wand schroefde, maar in sommige caravans moet je wel met holle wand pluggen werken. Geen idee? Bel een caravanbedrijf en waarschijnlijk kunnen zij je wel verder adviseren.
  • Noot van Femke: ik vind het zelf doodeng om in een caravanwand te schroeven, maar heb er wel wat op gevonden: ik heb een bestaande schroef uit de muur gehaald en zodoende kan ik bepalen tot hoever ik in de muur kan schroeven (en dus ook hoe lang de schroef mag zijn). Lijmen kan ook, als je het voorbeeld van Caravancity-vriendin Judith volgt, zie onder.
 • Houd rekening met de hoogte van het stapelbed ivm ruimte om erin te kruipen en om te kunnen draaien. En houd rekening met je ramen (gordijnen en raamsluiters).
 • Als je het frame hebt bevestigd kun je een lattenbodem plaatsen. Maak deze vast, zodat je extra stevigheid hebt.
 • Heb je een caravan met kastjes op de plek van het stapelbed? Dan zal het te beslapen deel ongeveer 150 cm lang worden. De breedte is afhankelijk van de breedte van het zitje. Online vind je handige dingen zoals een bedhekje en een klein smal matras+ bedbodem. Weinig ruimte voor een trapje? Maak van MDF een trapje waar je rechthoeken uitzaagt voor de treden, die je kunt bevestigen tussen de bovenkant van de klepbank en de zijkant van het slaapgedeelte. Zo heb je een leuke trap en kost het je geen cm extra ruimte.
 • Ben je echt een klusser met twee linker handen? Er bestaan kant-en-klare stapelbed bedden tussen de 50 euro (Marktplaats) en 350 euro (nieuw)
 • Laatste tip: houd rekening met het extra gewicht wat er in de caravan komt. En helemaal als je het stapelbed aan de kant van de dissel inbouwt (ivm kogeldruk).

Onze andere Judith bouwde haar stapelbed met haar vader (die timmerman is en dus echt wel een autoriteit is) zo:

Stapelbed bouwen in caravan 2 Stapelbed bouwen in caravan 3 Stapelbed bouwen in caravan 4

Qua gewicht; de bank tafel en bovenkasten die daar zaten zijn er uit gehaald, daarvoor in de plaats dus dit bed. Ze hebben het niet gewogen, maar het zal elkaar aardig opheffen.

Het onderste bed is enkel een matras, direct op de caravan vloer. Je hebt daar wel net te maken met de schuine voorwand maar de jongste van vijf ligt daar en heeft er geen last van. Judith heeft er ook gelegen om te testen maar vond het ook niet hinderlijk.

Aan de kopse kanten, dus de zijwanden van de caravan zijn twee balkjes verticaal gelijmd met powertex.
Daarboven op dan een dwarsbalkje. Dat rust dus op die twee verticale balkjes. Op die dwarsbalk ligt de lattenbodem. De voorkant vd bedden, waar je tegenaan kijkt dus, is afgewerkt met een stukje triplex van 12 mm.

Lijmen: Er is niet geschroefd, alles is gelijmd. En door die verticale steunbalken is het heel stevig.

Ze hebben twee vierkante ijzeren staafjes ervoor langs gemaakt om uitvallen iets tegen te gaan. Deze kun je er even uitschuiven als ze er in stappen. De buisjes schuiven, zitten vast door een u vormig boogje op het bed.

Aan de raamkant zit ook een plaatje triplex voor de lattenbodem langs. De bodem is uit zicht en daarop kon dan mooi de gordijnrail bevestigd.

Ze hebben geen trapje omdat het middelste bed niet zo hoog is, dochter van toen 6 klimt er zo in. In het bovenste bed lag dochter van 11 en die kon daar weer prima in door het middelste bed te gebruiken als opstap.