Onvoorstelbaar dat deze crème de la crème mastercaravan eerst een lelijk monster was. Zo lek en zo rot als een mandje. Gelukkig voor deze caravan zag Radboud Plaizier (bekend van de Caravanity Klusweekenden) wel een uitdaging in de tandemasser Home Car uit 1984, en nam hem flink onder handen.

Als fanatieke tentkampeerders begon de familie Plaizier, na heel wat jaren alle lekkages en rugklachten voor lief te hebben genomen, de tent vaarwel te zeggen. Eigenlijk had een hevige onweersbui met keiharde wind dat al voor hen gedaan. Radboud was er helemaal klaar mee, en in overleg met het gezin werd er gekozen voor een sleurhut.
Iets waar Radboud in zijn vrije tijd zijn creativiteit de vrije loop kon laten gaan. Zo bleef de sleurhut niet lang een sleurhut, maar veranderde al snel in een vet stoer apparaat!

HANDIGE HARRY

Radboud is een zeer ‘handige Harry’, zo een waar je jaloers op kunt zijn. Wat hij bedenkt (en denken daar neemt hij ook flink de tijd voor) kan hij ‘gewoon’ maken. Dat het geen standaard caravannetje moest worden was vanaf het begin al duidelijk. Geïnspireerd door de Australische off-grid campers begon Radboud aan deze mega klus.
Werkelijk niks is bespaard gebleven van deze Home Car. Alles is compleet gestript; zelfs de hele bodem moest worden vervangen. In het lege karkas van de caravan heeft Radboud stap voor stap uitgedacht wat hij en zijn gezin belangrijk vinden aan een caravan.

VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN

Allereerst kwam er een degelijk, goed en royaal bed (160 cm x 208 cm). Vaarwel rugklachten! Vervolgens moest er een outdoor kookgebeuren komen. Want binnen in de caravan koken is een no-go voor Radboud. De uitschuifbare keuken past precies onder het bed. Een van de grootste uitdagingen was het dak verhogen. Met z’n 203 cm lengte wil Radboud wel graag rechtop in z’n caravan kunnen staan.


Aan alles werd gedacht; veel kast- en bergruimte, een zitje dat aan de buitenkant van de caravan bevestigd kan worden door middel van een tafelstrip. Het serviceluik van de buitenkeuken kan worden bevestigd boven de tafel, zodat daar mierproof boodschappen kunnen worden opgeborgen. Koffie is erg belangrijk voor Radboud, dus kon de StarGrutsk niet ontbreken. Er is veel gebruik gemaakt van traanplaat. Voorop Grutsk zit een stoere jerrycan, twee gele levelers en een reservewiel. Leuk detail: aan beide zijden van de caravan zitten er in het stootrubber kleine led lampjes als contour verlichting. En met z’n zilveren en zwarte kleuren is het echt een stoer ding geworden, matchend bij de bouwbus.

EIGEN LUIFEL

En ja hoor…! Deze handige Harry kan ook nog industrieel naaien en heeft daar ook zijn eigen materialen voor. Dus… er werd een waanzinnig gave luifel gemaakt die heel mooi ‘om de hoek’ loopt, zodat van de stoere luifelstokken ook nog een geïntegreerde waslijn kon worden gemaakt. Aan de achterkant van de caravan is van datzelfde doek een wc tent gemaakt. Wanneer je op de portapotti zit ben je in Venetië. Dat is toch briljant bedacht!

SPANNEND WEEGMOMENTJE

Nu vraag je je terecht af of deze mean machine niet veel en veel te zwaar is en of er bij de opbouw wel rekening is gehouden met balans, stevigheid en veiligheid. En het antwoord is; daar is absoluut allemaal rekening mee gehouden. Het spannendste moment was dan ook absoluut het weegmoment. Met klotsende oksels werd Grutsk naar de weegbrug gebracht. Wat een geluk dat ‘ie niet te zwaar was gebouwd. Hij mocht mee op avontuur!

CARAVANITY KLUSWEEKEND

Een huis is nooit af. Een caravan is ook nooit af. Iedere vakantie bedenkt Radboud weer nieuwe aanpassingen of toevoegingen om het kamperen steeds plezieriger te maken. Twee jaar geleden meldde Radboud zich voor de eerste keer aan voor een Caravanity Klusweekend, omdat hij nieuwsgierig was naar dit concept en omdat hij nog graag een buitendouche wilde maken. Tijdens het weekend klikte het zo goed met Judith van Caravanity, dat er werd besloten in 2021 samen de Klusweekenden te begeleiden. Want wat Radboud kan kan Judith niet en andersom. De perfect aanvulling.

Is Grutsk nu helemaal klaar? Zo goed als. Radboud is stiekem al begonnen aan zijn nieuwe project. Een SMV waar ook dit keer weer niks van overblijft, behalve het ‘schilletje’. Tja, de twee kids zijn al groot en gaan binnenkort niet meer mee op vakantie. En dan is Grutsk echt te ‘grutsk’ voor Margreet en Radboud.

Het laatste leuke weetje over Grutsk is dat veel mensen denken dat Grutsk een Scandinavisch merk is. Maar Friezen begrijpen de naam direct. Grutsk betekend ‘Groots’. En dat is ‘ie! Wil je Grutsk graag in het echt bewonderen? Kom dan 9 april 2022 naar het Caravanity Event. Dan kun je deze stoere black/grey beauty in real life bekijken en Radboud vertelt je graag alles over zijn grote trots.